Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

NASA rasufla usurata: Naveta Atlantis s-a lansat cu succes

NASA rasufla usurata: Naveta Atlantis s-a lansat cu succes

Agentia Spatiala Americana a lansat cu succes naveta spatiala Atlantis, care are drept destinatie Statia Spatiala Internationala. Este ultima zi din fereastra de doua saptamani in care americanii mai puteau lansa naveta.Lansarea a fost amanata de mai multe ori, fie din pricina unor defectiuni tehnice, fie din cauza vremii nefavorabile. O noua amanare ar fi fortat NASA sa mai astepte cateva saptamani pentru ca, saptamana viitoare, Federatia Rusa planuieste sa lanseze naveta Soyuz. La bordul navetei Atlantis se afla sase astronauti care vor avea sarcina sa instaleze pe Statia Spatiala Internationala un modul electric in valoare de aproape 400 de miliioane de dolari. Atlantis este una dintre cele trei navete ale NASA, impreuna cu Discovery si Endeavour.

Acesta este cel de-al treilea zbor efectuat de navetele americane dupa dezastrul din februarie 2003, cand naveta Columbia s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera. Misiunea de 11 zile in spatiu are ca scop reinceperea lucrarilor la Statia Spatiala Internationala, iar astronautii care vor ajunge pe ISS sunt primii care executa o asamblare importanta pentru statia spatiala din decembrie 2002. In timpul misiunii, sunt prevazute trei iesiri in spatiu, de aproape sapte ore.

Echipajul navetei va livra si instala o structura de 17,5 tone pe care vor fi fixate laboratoarele european si japonez in timpul unor misiuni viitoare. De asemenea, va mai fi livrata si intalata o pereche de antene solare gigantice impreuna cu bateriile si echipamentele electronice ale acestora.

Echipajul navetei este format din cinci barbati si o femeie. Comandant de bord este Brent Jett, Chris Ferguson este pilotul, iar ceilalti - specialisti de misiune. Canadianul MacLean este singurul astronaut dintre cei sase care nu vine din Statele Unite. Naveta ar urma sa aterizeze pe 19 septembrie la centrul spatial Kennedy sau daca vremea nu va permite, la baza Edwards din California sau in New Mexico, la White Sands.

Antena 3 TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 931 ori