Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Enel si Acciona confirma ca sunt interesate de preluarea in comun a grupului Endesa

Enel si Acciona confirma ca sunt interesate de preluarea in comun a grupului Endesa

Grupurile Acciona si Enel analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte comune de preluare a celui mai important grup spaniol de electricitate, Endesa, eliminand astfel posibilitatea preluarii acestuia de compania germana E.ON, relateaza AFP.

"Chiar daca discutiile merg in directia buna, nu am ajuns inca la un acord", reiese din comunicatul trimis de Acciona autoritatilor spaniole. Enel a confirmat ca "discutiile se afla in stadiii avansate".

"Cele doua grupuri analizeaza un proiect de partajare a administrarii grupului Endesa, conducerea urmand a fi preluata de Acciona", ceea ce ar "elimina posibilitatea unei preluari de catre E.ON a intregului capital al Endesa", potrivit presei spaniole de vineri.

Autoritatile spaniole ale pietei au suspendat joi tranzactionarea actiunilor Endesa la bursa de la Madrid, asteptand explicatii. Oferta depusa de E.ON in valoare de 41 miliarde euro este cea mai mare operatiune de acest tip realizata in acest sector.

Guvernul spaniol nu a ascuns niciodata ca se opune preluarii Endesa de catre E.ON si a facut tot ce a putut pentru a contribui la esuarea acestui plan. Oferta de preluare ostila a grupului german E.ON a fost complicata de italienii de la Enel care au cumparat o actiuni la grupul spaniol de electricitate.

Frenezia pentru preluarea controlului grupului spaniol de electricitate a inceput in septembrie 2005, cand grupul spaniol Gas Natural a lansat o oferta de preluare la care a renuntat in cele din urma, odata cu lansarea unei oferte similare de catre grupul german E.ON. Oferta grupului german E.ON, ce a oferit 38,75 euro pe actiune Endesa, a fost complicata de achizitia surprinzatoare de catre compania italiana Enel a unei participatii din grupul spaniol de electricitate.

Oferta facuta de Gas Natural ridica pretul Endesa la aproximativ 22,5 miliarde euro, insa cea care ar putea fi facuta de Enel-Acciona ar depasi 41 miliarde euro.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 923 ori