Electra va avea instalatie de stocare a emisiilor de CO2

Luni, 28 Iunie 2010, ora 00:23
1596 citiri
Electra va avea instalatie de stocare a emisiilor de CO2

Autoritatile romane vor sa construiasca si sa implementeze o instalatie de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon la una din termocentralele pe lignit din cadrul gigantului energetic Electra, instalatie ce ar putea fi functionala in 2015, potrivit datelor transmise NewsIn.

"Constructia acestei instalatii nu va incepe mai tarziu de 2012, in cazul in care se va inchide pachetul de finantare, pentru ca in 2015 trebuie sa fie in exploatare comerciala.

Proiectul va fi realizat etapizat demarand cu pregatirea temeinica a siturilor de stocare si lucrand in paralel la partea de captare si la reteaua de transport CO2", potrivit datelor transmise Agentiei NewsIn de Ministerul Economiei.

De asemenea, reprezentantii ministerului mai spun ca, in cazul in care proiectul romanesc va fi aprobat de Comisia Europeana, aceasta instalatie va fi implementata la una dintre termocentralele pe lignit care vor face parte din noua companie energetica Electra.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, estima in urma cu cateva luni acest proiect la aproape 500 milioane euro.

"Siturile de stocare propuse de geologii romani se afla in imediata vecinatate a amplasamentelor centralelor pe lignit din bazinul Oltenia, ceea ce va conduce, in comparatie cu alte proiecte europene, la diminuarea considerabila a costurilor de transport a emisiilor de dioxid de carbon, creand un avantaj evident proiectului romanesc", se mai arata in datele transmise de minister.

Potrivit acestora, urmatoarele etape ale acestui proiect sunt: elaborarea studiului de fezabilitate pentru toate cele trei componente: captare, transport, stocare CO2, precum si intocmirea aplicatiei pentru obtinerea finantarii catre Comisia Europeana (respectiv BEI) necesara implementarii proiectului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#electra, #emisii, #co2, #energie , #Electricitate