Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

E.ON a majorat pana la 42,3 miliarde euro oferta de preluare a Endesa

E.ON a majorat pana la 42,3 miliarde euro oferta de preluare a Endesa

Cel mai mare grup german de energie, E.ON, a anuntat luni ca va urca din nou oferta de preluare a grupului spaniol Endesa, pana la 40 de euro pe actiune, ridicand astfel valoarea companiei spaniole la 42,3 miliarde euro, relateaza AFP.

Oferta anterioara a E.ON se ridica la 38,75 euro pe actiune, care dadea companiei spaniole de electricitate o valoare de piata de aproximativ 41 miliarde euro. Ca urmare a deciziei de urcare a ofertei, data limita pentru acceptarea sau respingerea acestei oferte a fost prelungita, pana la 3 aprilie.

E.ON a mai anuntat ca va "utiliza orice mijloace legale pentru a contracara actiunile demarate de Enel si Acciona". Aceste doua grupuri anuntasera la sfarsitul saptamanii trecute ca analizeaza lansarea unei oferte comune de preluare a Endesa.

Enel si Acciona, care detin impreuna 46% din Endesa, au anuntat ca analizeaza posibilitatea lansarii unei astfel de oferte in cazul in care oferta facuta de E.ON nu va fi acceptata de investitori.

Guvernul spaniol nu a ascuns niciodata ca se opune preluarii Endesa de catre E.ON si a facut tot ce a putut pentru a contribui la esuarea acestui plan. Oferta de preluare ostila a grupului german E.ON a fost complicata de italienii de la Enel care au cumparat o actiuni la grupul spaniol de electricitate.

Frenezia pentru preluarea controlului grupului spaniol de electricitate a inceput in septembrie 2005, cand grupul spaniol Gas Natural a lansat o oferta de preluare la care a renuntat in cele din urma, odata cu lansarea unei oferte similare de catre grupul german E.ON. Oferta grupului german E.ON, ce a oferit 38,75 euro pe actiune Endesa, a fost complicata de achizitia surprinzatoare de catre compania italiana Enel a unei participatii din grupul spaniol de electricitate.

Oferta facuta de Gas Natural ridica pretul Endesa la aproximativ 22,5 miliarde euro, insa cea care ar putea fi facuta de Enel-Acciona ar depasi 41 miliarde euro.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 968 ori