CE a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei privind piata de electricitate si gaze

Joi, 25 Iunie 2009, ora 15:34
1635 citiri
CE a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei privind piata de electricitate si gaze

Comisia Europeana (CE) a lansat joi procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza unor posibile incalcari ale legislatiei europene privind pietele interne de electricitate si gaze naturale, se arata intr-un comunicat al CE, preluat de NewsIn.

Comisia anunta ca s-a concentrat in special pe reglementarile ce sustin concurenta in interesul consumatorilor.

CE a remarcat ca Operatorul Sistemului de Distributie pentru electricitate si cel pentru gaze naturale nu publica toate informatiile cerute de reglementarile europene, mai ales in cea ce priveste capacitatea disponibila.

Concurenta pe piata energetica poate avea loc doar daca granitele nationale nu constitue bariere pentru actorii de pe piata europeana, afirma Comisia.

Din acest motiv, publicarea informatiilor legate de capacitate nu este suficienta, fiind necesara si optimizarea capacitatii retelei, lucru ce poate fi realizat printr-o mai buna alocare a capacitatii existente intr-un mod transparent, reiese din comunicatul Comisiei.

Comisia noteaza ca anumite aspecte ale sistemului romanesc nu respecta legislatie UE, existand nevoia unei imbunatatiri a managementului in caz de suprasolicitare, privind reteaua de electricitate, si oferirea de date legate de capacitatea maxima pentru operatorii interesati, in segmentul gazelor naturale.

In ceea ce priveste protectia consumatorului, Comisia noteaza ca legislatia romaneasca nu ofera un mecanism alternativ de rezolvare a disputelor, conform prevederilor Directivei pentru electricitate.

In ceea ce priveste preturile reglementate, in Romania, autoritatea nationala de reglementare aproba aceste preturi pentru electricitate si gaze, ce nu sunt destinate gospodariilor.

Directivele CE pentru Gaze si Electricitate cer statelor membre sa se asigure ca activitatile de pe piata de electricitate sunt facute fara a incalca competitivitatea de pe aceasta piata.

Aceasta inseamna ca preturile reglementate pentru consumatorii finali ce nu sunt persoane fizice nu sunt permise.

Totusi, preturile reglementate ar putea fi justificate ca Obligatii de Servicii Publice.

Pana acum, Comisia nu a primit explicatiile necesare pentru preturile reglementate destinate clientilor corporativi din Romania.

Pentru a asigura ca reglementarile sunt aplicate eficient, Comisia recomanda redactarea unui set de penalitati. 

#infringement, # CE, # gaze, # electricitate , #Electricitate