UNTRR cere anularea taxei de tranzit in Timisoara, de 200 lei, considerand-o "aberanta"

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 09:30
2308 citiri
UNTRR cere anularea taxei de tranzit in Timisoara, de 200 lei, considerand-o "aberanta"

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita anularea taxei de tranzit din orasul Timisoara, in valoare de 200 lei, si considera "aberanta" decizia luata de consiliul local, se arata intr-un comunicat emis miercuri de uniune, informeaza NewsIn.

"Incepand cu 1 ianuarie 2010, se introduc taxe aplicabile transportatorilor rutieri la nivel judetean in Judetele Giurgiu, Cluj, Timis, Tulcea si la nivel local in Municipiul Timisoara. Cea mai aberanta dintre aceste taxe este cea a Consiliului Local Timisoara, care introduce taxa de tranzit de 200 lei pentru fiecare vehicul de transport marfa de peste 7,5 tone, care tranziteaza orasul Timisoara. Fata de aceasta hotarare a CL Timisoara, UNTRR considera aberanta aceasta masura in conditiile in care pentru drumurile europene si nationale care se intersecteaza in Timisoara nu exista varianta ocolitoare", potrivit comunicatului UNTRR.

Uniunea precizeaza totodata ca, astfel, autovehiculele de transport marfa de peste 7,5 t aflate in tranzit pe drumurile Europene si Nationale sunt fortate sa intre in Timisoara si sunt obligate sa plateasca taxa de tranzit, "desi drumurile europene si nationale sunt in administrarea CNADNR si, pentru utilizarea acestora, se percepe tariful de utilizare sub forma rovinietei."

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania considera ca se creeaza in mod ilegal un precedent pentru orice localitate amplasata de-a lungul drumurilor europene sau nationale.

"Imaginati-va cum ar fi sa mergem de la Constanta la Timisoara si sa platim cate o taxa de tranzit prin fiecare localitate", se mai arata in comunicat.

De asemenea, UNTRR considera ca aceasta taxa nu poate fi aplicata, intrucat contravine legislatiei europene prin nerespectarea dispozitiilor directivei 1999/62 cu modificarile ulterioare, creeaza o discriminare intre vehiculele inmatriculate in judetul Timis si celelalte vehicule inmatriculate in alte localitati si judete din Romania, sau in alte tari, care tranziteaza drumurile europene, nationale care se intersecteaza in Timisoara.

Uniunea precizeaza ca taxa nu este fundamentata, tinand cont de sursele de finantare existente si neconsiderate, precum si de lipsa unor analize adecvate cu privire la introducerea ei.

Totodata, in opinia UNTRR, noua taxa adauga o noua "povara" pe umerii transportatorilor rutieri, care se va reflecta in costurile ce vor trebui suportate de cetateanul de rand.

 

#anulare, # taxa, # tranzit, # timisoara , #Consiliul local