CFR si autoritatile din Cluj se judeca pentru un teren

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:17
2327 citiri
CFR si autoritatile din Cluj se judeca pentru un teren

Regionala de Cai Ferate (CF) Cluj, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca se judeca pentru recunoasterea posesiei unui teren de la periferia municipiului Cluj-Napoca, ocupat de circa 450 de romi, pana in prezent fiind respinsa o cerere de ordonanta presedintiala inaintata de sucursala CFR, potrivit NewsIn.

"Sucursala Regionala CF Cluj a formulat la Judecatoria Cluj Napoca cerere de chemare in judecata, precum si cerere de ordonanta presedintiala, prin care s-a solicitat recunoasterea posesiei CNCF CFR SA asupra terenului in speta, iar in subsidiar recunoasterea dreptului de concesiune, precum si ridicarea constructiilor edificate fara acord CFR", au precizat pentru NewsIn reprezentantii CNCF CFR.

Cererea de ordonanta presedintiala a fost insa respinsa la 8 iulie, iar CFR nu a facut recurs. "La termenul din 8 iulie 2011, stabilit pentru judecarea ordonantei presedintiale ne-am extins actiunea si fata de Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Organizatia Crestina 'Ecce Homo' Cluj-Napoca", a precizat CNCF CFR, la solicitarea NewsIn.

"Solutia, in cazul cererii de ordonanta presedintiala are un caracter vremelnic si nu prejudiciaza fondul cauzei, pana la solutionarea cererii de chemare in judecata. (...) Inca din anul 2009, reprezentantii Sucursalei Regionala CF Cluj si cei ai Primariei Municipiului Cluj Napoca incearca  rezolvarea acestui diferend pe cale amiabila. Din aceleasi considerente, in incercarea de rezolvare a litigiului, solutia in ceea ce priveste respingerea cererii de ordonanta presedintiala nu a fost atacata cu recurs", au explicat reprezentantii companiei.

Terenul respectiv este propus pentru inchierere, au precizat reprezentantii CFR.

CFR a cerut justitiei sa aprobe evacuarea si desfiintarea unor constructii improvizate ocupate de circa 450 de romi pe o strada de la periferia municipiului Cluj-Napoca. Potrivit presei locale, cei care se afla in zona Cantonului ocupa ilegal un teren si o zona de protectie a CFR.

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a explicat ca in zona au fost initial doar opt locuinte, dar apoi s-a creat o adevarata comunitate. Romii si-au amenajat colonia la doar trei-patru metri de linia de cale ferata de langa gara din Someseni.

Mai multe organizatii, intre care Romanii CRISS, gLOC si Amnesty International, si-au exprimat ingrijorarea ca justitia va emite un ordin de evacuare imediata a adaposturilor din colonia de pe Strada Cantonului, unde locuiau in jur de 200 de copii, ceea ce, avertizau ONG-urile, ar fi incalcat dreptul la o locuinta adecvata.

Orice evacuare fara o notificare adecvata in prealabil sau fara o consultare reala in legatura cu alterantivele si fara furnizarea unei solutii alternative de gazduire si compensare ar fi echivalenta cu o evacuare fortata si ar incalca dreptul international si standardele regionale in materie de drepturile omului la care Romania a subscris, inclusiv Conventia internationala pentru drepturi politice si civile si Conventia internationala pentru drepturi economice, sociale si culturale, sustin ONG-urile.

Romani CRISS, gLOC si Amnesty International cerusera autoritatilor romane implicate in acest caz - compania nationala CFR, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Primaria Cluj-Napoca - sa se asigure ca respecta standardele internationale in privinta locuitorilor de pe Strada Cantonului.  Potrivit tratatelor internationale si pentru drepturile omului, la care Romania este parte, evacuarile pot avea loc numai ca ultima solutie, dupa ce toate celelalte alternative fezabile au fost epuizate, prin consultari sincere cu respectiva comunitate afectata.

#cfr, #cfr cluj, #teren cluj, #cai ferate cluj , #Consiliul local