Presedintele Consiliului Judetean Harghita, trimis in judecata de DNA

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 17:25
2118 citiri
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, trimis in judecata de DNA
Sursa foto: Realitatea.net

Directia Nationala Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz, fals intelectual si denuntare calomnioasa.

Impreuna, cu Borboly Csaba au mai fost trimisi in judecata Palffy Domokos, consilier in cadrul CJ Harghita, Sofalvi Laszlo, fost vicepresedinte al CJ in perioada 2008 - 2012, precum si alti 10 functionari din cadrul Consiliului Judetean Harghita si oameni de afaceri din judet, ale caror firme au incheiat diverse contracte cu autoritatile locale din Harghita.

Astfel, "in luna decembrie 2010, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, inculpatul Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean. Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al DNA.

"De asemenea, perioada 27-29 decembrie 2010, inculpatul Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie care nu existau in fapt", mai arata procurorii anticoruptie.

Prejudiciul total produs judetului Harghita ca urmare a activitatilor inculpatilor, desfasurate in anii 2010 si 2011 este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea data). Prejudiciul consta in caracterul fictiv al materialelor date in custodie firmelor constructoare si in diferenta dintre preturile onorate si cele oferite de firmele descalificate la licitatie, substantial mai mici.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Borboly Csaba, Sofalvi Laszlo, Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gabor Laszlo, Biro Ema, Kosa Petru, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, pana la concurenta sumelor retinute drept prejudiciu in sarcina fiecaruia dintre acestia.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Tirgu Mures.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Presedinte CJ Harhita inculpat, #trimiteri judecata DNA, #Borboly Csaba trimis judecata, #dosar DNA Borboly Csaba , #Consiliul Judetean