Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, prima in Europa...la problemele retelei de apa potabila

Romania, prima in Europa...la problemele retelei de apa potabila
Romania necesita cel mai mare volum de investitii din Europa in ce priveste lucrarile la reteaua de apa potabila, respectiv 3,8 miliarde de euro pana in 2013, potrivit datelor cuprinse in Programul Operational Sectorial de Mediu al Romaniei. Potrivit acestuia, daca Romania necesita lucrari la infrastructura de apa potabila de aproape 4 miliarde de euro, in cazul Bulgariei, spre exemplu, sunt necesare investitii de 3,1 miliarde euro, in Ungaria de 2,1 miliarde euro sau in  Portugalia, de 1,1 miliarde euro. Estonia are nevie de cel mai redus nivel de investitii, respectiv de 200 milioane de euro.


Mai mult de 50% din retelele de distributie a apei din Romania sunt mai vechi de 30 de ani, ceea ce genereaza pierderi de apa de pana la 30%, potrivit datelor furnizate pentru NewsIn de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC)Cele peste 1.900 localitati alimentate cu apa potabila dispun de o retea de distributie de circa 48.000 de kilometri, iar mai mult de jumatate conducte au o vechime de peste 30 de ani si numai 25-27% din retea intre 20-30 ani, releva datele Autoritatii.Potrivit acestora, din cauza starii precare a sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare existente, pierderile de apa in retelele de distributie, sunt de regula, cuprinse intre 15 si 30%.In acest context, ANRSC spune ca nu detine date privind prejudiciile financiare, urmare a pierderilor de apa, insa "pierderile financiare nu sunt suportate de catre utilizatori, ramanand in sarcina operatorilor si a autoritatilor publice locale sa gaseasca solutii pentru reabilitarea infrastructurii aferente acestor servicii".Datele institutiei indica, de asemenea, ca Bucurestiul este regiunea care ocupa primul loc in functie de starea precara a sistemului de alimentare cu apa, urmat de Constanta, Dolj, Brasov si Iasi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2209 ori