De ce nu pleaca din tara unul dintre cei mai mari chirugi din Romania

Duminica, 26 Mai 2013, ora 12:14
2794 citiri
De ce nu pleaca din tara unul dintre cei mai mari chirugi din Romania

Seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni, profesorul doctor Irinel Popescu, a declarat ca el castiga intre 1.000 si 2.000 de euro pe luna si ca nu ar putea pleca niciodata de la locul de munca actual.

Intrebat in emisiune cat castiga pe luna, Popescu a raspuns ca "undeva intre 1.000 si 2.000 de euro, ca echivalent", a declarat chirurgul, in cadrul unei emisiuni ProTV.

Referitor la posibilitatea de a pleca sa lucreze in strainatate, pentru un salariu mult mai mare, el a spus ca nu ar putea "functiona" in afara Spitalului Fundeni.

"Nu m-as putea integra in niciun alt colectiv", a adaugat el, subliniind ca, data fiind varsta pe care a implinit-o (60 de ani - n.r.), nu va mai primi oferte pentru a munci strainatate.

In contextul salariilor relativ mici din sistemul sanitar romanesc, in emisiune a fost abordat si subiectul platilor informale - bani sau "atentii".

Profesorul Irinel Popescu a tinut sa sublinieze ca ideea de a conditiona actul medical este absolut condamnabila, precizand pe de alta parte ca plati informale exista si in state avansate.

"Franta a facut chiar public lucrul asta", a adaugat el, in opinia caruia exista o tendinta ca aceasta categorie de plati sa se duca spre tari in care "nu ne-am fi asteptat sa existe plati informale".

Seful Clinicii de chirurgie si transplant hepatic Fundeni a mai spus, legat de acelasi subiect, ca sunt si cateva tari care "scapa" de platile informale, cum ar fi "Statele Unite si, probabil, Germania".

"Cu cat sistemul este mai organizat, cu cat tara este mai bogata si mai puternica din punct de vedere economic, gaseste mecanisme sa plateasca actorii sistemului sanitar la nivelul la care acestia sa nu apeleze la plati informale", a explicat prof. Irinel Popescu.

Discutiile au atins apoi cazul particular al personalului care ajuta la prelevarea organelor in programul de transplant autohton, despre care Popescu a confirmat ca nu are "varianta" platilor informale.

Prof. Irinel Popescu a explicat ca, pentru ca acestia sa fie platiti mai bine, nu este vorba despre "a transfera o parte din banii actuali, ci de a mari bugetul alocat programului de transplant".

"Pe termen lung, societatea romaneasca recupereaza acestia bani, de pe urma vietilor salvate, a sanatatii redate unor astfel de bolnavi care se reintorc in campul muncii, produc si platesc taxe", a conchis Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chirurg Irinel Popescu, #loc munca strainatate medici Romania, #sef chirurgie Fundeni , #Administratia spitalelor