Vosganian: I-am trimis lui Basescu contractele pe energie

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 16:58
1720 citiri
Vosganian: I-am trimis lui Basescu contractele pe energie

Fostul ministru Varujan Vosganian ii raspunde lui Traian Basescu spunand ca i-a trimis in 2007 continutul contractelor pe energie si cere Parchetului, SRI, Ministerului Economiei sa faca publice daca exista informatii care sa-l incrimineze.

Fostul ministru din Guvernul Tariceanu sustine ca i-a trimis presedintelui, la inceputul anului 2007, continutul tuturor contractelor, pe suport electronic, lucru pe care l-a facut si predecesorul sau, Codrut Seres. "E anormal ca presedintele, dupa ce, pe toata durata mandatului meu, nu a facut nici o declartie publica in legatura cu ipoteticul meu refuz, sa-l evoce dupa aproape cinci ani. Daca nu i-as fi dat toate informatiile cerute, era obligatia lui sa ceara acest lucru prin CSAT, unde eram amandoi membri. Nu a dat nici o declaratie, nu a facut nici o alta solicitare pentru simplul motiv ca a primit informatiile solicitate", explica Vosganian.

El relateaza ca imediat dupa preluarea mandatului de ministru, a reinnoit ordinul prin care se interzicea comercializarea energiei electrice altfel decat pe piata transparenta a bursei de energie OPCOM. "Daca as fi acordat mandat vreunuia dintre consiliile de administratie ale companiilor energetice cu capital majoritar de stat sa incheie, cu intermediarii privati de energie electrica, vreun contract in afara bursei, aceasta ar fi echivalat cu o incalcare a legii", puncteaza el.

Daca s-ar fi intamplat asa ceva, nu presedintele, ci organele in drept ar fi trebuit sa se sesizeze si sa demareze procedurile legale

"Daca s-ar fi intamplat asa ceva, nu presedintele, ci organele in drept ar fi trebuit sa se sesizeze si sa demareze procedurile legale. De asemenea, serviciile de informatii ar fi trebuit sa semnaleze aceste fapte, atat presedintelui, cat si primului ministru (...) Daca incetarea acestor contracte incheiate inainte de venirea mea la minister se putea face cu atata usurinta, de ce presedintele nu a cerut public anularea lor, inca din decembrie 2008, stiut fiind ca Guvernul executa fara cracnire toate ordinele prezidentiale? Sau macar dupa reinstalarea sa in functie, in decembrie 2009?", se intreaba Vosganian.

Fostul ministru mentioneaza ca, in aceste conditii, este important de stiut de la Ministerul Economiei daca exista mandate semnate de el catre vreun Consiliu de administratie prin care avizeaza incheierea de contracte de livrare de energie catre intermediari privati, in afara bursei OPCOM ori daca exista cantitati de energie electrica vandute catre intermediari privati in perioada 2007 - 2008 si cine sunt intermediarii respectivi, un lucru similar fiind necesar de stiu si pe perioada 2009 - 2011.

In plus, mai scrie Vosganian, Serviciul Roman de Informatii trebuie sa informeze daca exista indicii potrivit carora, in calitate de ministru al economiei si finantelor in perioada 2007 - 2008, ar fi semnat sau macar negociat, in secret, cu intermediari privati reinnoirea unor contracte de energie electrica semnate in perioada anterioara investirii sale.

Traian Basescu l-a acuzat pe Vosganian a prelungit contractele "baietilor destepti", refuzand sa arate continutul lor pana si sefului statului

El ii mai solicita si primului ministru sa anunte care este pretul mediu la care a fost negociata reinnoirea contractelor de energie, in primavara anului 2010.

Traian Basescu l-a acuzat joi, intr-o interventie telefonica la B1Tv, pe fostul ministru Varujan Vosganian ca "minte cu nerusinare" si ca, pe vremea cand facea parte din Cabinetul Tariceanu, a prelungit contractele "baietilor destepti", refuzand sa arate continutul lor pana si sefului statului.

Presedintele a mentionat ca respinge interpretarea presei, ca ar fi fost invins "baietii destepti" din energie.

"Nu mai formulati ca m-am declarat invins, ca daca ma declaram invins, nu ceream Fondului sa introduca in conditiile de Fond si nu ceream Uniunii Europene sa vedem cum stam cu tipul acesta de contracte. Deci, nu m-am declarat invins, nu m-am lasat. Cert este ca eu nu pot sa fac decat declaratii, asa cum spuneati la un moment dat. Eu nu sunt nici ministru si nici ministrul nu poate intrerupe contractele. Nu sunt nici director la Hidroelectrica", a spus Basescu, precizand ca a cerut "repetat" reglementarea situatiei, dar ca i s-a raspuns mereu "ca sunt contractele facute".

"Chiar zilele trecute il auzeam pe Varujan Vosganian mintind cu nerusinare. Au fost prima data facute contractele in timpul lui Dan Ioan Popescu. Domnul Varujan Vosganian le-a prelungit in 2008 pana in 2014 si domnul Videanu le-a mai prelungit o data, modificand, insa, conditiile de plata, aducandu-le la /.../ pana in 2018. Deci, nu am reusit. Vosganian a mintit cu nerusinare tot timpul si a prelungit contractele fara sa spuna. Va rog sa va imaginati ca Vosganian ii spunea Presedintelui: "nu pot sa va dau contractele, domnule Presedinte, sunt secrete". Presedintelui Romaniei ii spunea asta, cu tupeu, un ministru", a relatat Basescu.

"Mie imi spunea Vosganian ca sunt atat de secrete, incat nu pot fi date. Pana la urma, am obtinut niste copii trunchiate, pentru ca eu eram curios ce e asa de mare secretul cand furi din banul public", a adaugat presedintele.

#Vosganian contracte energie, #Basescu acuze Vosganian , #Administratia Publica