Statul propune noi reglementari pentru arieratele si plata acestora

Joi, 30 August 2012, ora 15:02
2261 citiri
Statul propune noi reglementari pentru arieratele si plata acestora

Primariile care inregistreaza arierate vor fi obligate sa reduca, lunar, volumul acestora cu cel putin 5%, calculat la soldul lunii anterioare, in caz contrar directiile generale ale finantelor publice urmand sa sisteze alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

De asemenea, ordonatorii de credite ai institutiilor publice, de subordonare locala, finantate integral din venituri proprii care inregistreaza arierate au obligatia sa diminueze, lunar, volumul acestora cu cel putin 3% calculat la soldul lunii anterioare, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In cazul nerespectarii acestei obligatii, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate sa nu opereze plati din conturile institutiilor publice, de subordonare locala, finantate integral din venituri proprii, cu exceptia platilor pentru achitarea drepturilor salariale si a contributiilor aferente acestora, respectiv pentru stingerea arieratelor.

Potrivit datelor MFP, autoritatile administratiei publice locale inregistrau, la 30 iunie, plati restante de circa 2 miliarde lei si arierate de aproximativ 1,2 miliarde lei.

"Aceste plati restante influenteaza negativ deficitul bugetului general consolidat si in acelasi timp pune in pericol tintele convenite cu organismele financiare internationale", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

#bani primarii, #bani arierate primarii, #fonduri arierate primarii , #Administratia Publica