Romania si Turcia semneaza un parteneriat strategic

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 10:35
3142 citiri
Romania si Turcia semneaza un parteneriat strategic

Parteneriatul strategic cu Turcia pune accent pe cooperarea economica, in domeniul militar si de securitate, a declarat luni presedintele Traian Basescu, inainte de a pleca in vizita in Turcia, unde va semna Declaratia pentru parteneriat stratgic cu Ankara.

"Obiectivul acestei vizite este legat de consolidarea cooperarii bilaterale. Cu aceasta ocazie voi semna cu presedintele Turciei o declaratie de parteneriat strategic care vizeaza mai multe domenii: cooperarea in politica externa, cooperare in domeniul militar si de securitate", a declrat Basescu.

"Avand in vedere ca ambele tari fac parte din sistemului scutului antiracheta, cooperarea este cu atat mai importanta, precum si valentele acestei cooperari pentru securitate la Marea Neagra", a afirmat seful statului, la declaratia facuta pe aeroportul Henri Coanda.

Cooperarea economica va ocupa si ea un loc important in cadrul parteneriatului strategic.

"Un accent deosebit se pune in acest document pe cooperarea economica. Romania priveste la Turcia ca pe o piata care trebuie dezvoltata si unde marfurile romanesti ar putea avea un acces mai mare, chiar daca, spre exemplu, in primele noua ale anului, nivelul comertului bilateral a depasit 3,5 miliarde de euro, apreciem ca piata turca e o piata care poate fi dezvoltata in continuare", a spus Traian Basescu.

Tot in Declaratia parteneriatului strategic "se stabilesc prioritatile in cooperarea in domeniul asigurarii energiei - fie ca vorbim de proiectul Nabucco sau de energie electrica -, protectia mediului, justitie si afaceri interne, in mod deosebit in zona luptei antiteroriste, cultura, educatie, stiinta", a mai explicat presedintele Romaniei.

Vizita este importanta in conditiile cresterii economice inregistrate de Turcia in ultimul timp, a aratat seful statului. Este "o vizita importanta avand in vedere in mod deosebit evolutia economica a Turciei in ultima decada. Este clar ca Romania trebuie sa faca mai mult pentru a-si reduce dependenta de oscilatiile de pe pietele europene, ceea ce inseamna ca trebuie sa dam atentie acelor parteneri care pot absorbi marfuri produse in Romania", a explicat Traian Basescu.

Vizita de stat de doua zile are loc la invitatia presedintelui turc, Abdullah Gul. In cadrul vizitei, seful statului roman va mai avea convorbiri oficiale cu presedintele Marii Adunari Nationale a Republicii Turcia, Cemil Cicek.

#Basescu vizita Turcia, #Romania parteneriat Turcia , #Administratia Publica