Romania nu are legi pentru utilizarea gazului natural comprimat

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 23:00
2526 citiri
Romania nu are legi pentru utilizarea gazului natural comprimat

Romania este singura tara din UE unde nu este reglementata utilizarea gazului natural comprimat, care ar putea reduce cu pana la 75% costurile de exploatare ale unei masini.

"In Romania nu exista legislatie pentru utilizarea gazului natural comprimat la autovehicule. Suntem in Africa, din acest punct de vedere", a declarat Gabriel Istoc, director general al firmei romano-germane B-Team, la conferinta pe tema bioenergiei de la Bucuresti, citat de Green-Report.

Gazul natural comprimat (Compressed Natural Gas - CNG) folosit la autovehicule se depoziteaza intr-o butelie, la presiunea de circa 200 de bari. Pretul gazului natural comprimat este in SUA cu circa 40 la suta mai redus decat al benzinei.

"In Austria, gazul natural comprimat se livreaza la pompa, alaturi de benzina si de motorina", spune Gabriel Istoc.

De exemplu, pentru o masina cu un motor de 150 CP cu un consum mediu de 5,3 litri de gaz la suta de kilometri, cele patru rezervoare pentru gaz asigura o autonomie de 370 de kilometri, pe cand rezervorul de benzina cu o capacitate de numai 14 litri, permite parcurgerea a circa 150 de kilometri

Utilizarea acestui tip de carburant in Romania are nevoie de o legislatie secundara, atribut care revine Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

#gaz natural comprimat legislatie Romania , #Administratia Publica