Basescu ramane presedinte. Cati alegatori au votat pentru demitere la referendum

Luni, 30 Iulie 2012, ora 07:40
6059 citiri
Basescu ramane presedinte. Cati alegatori au votat pentru demitere la referendum

Traian Basescu ramane presedintele Romaniei, dupa ce rezultatul referendumului de duminica a fost invalidat de o prezenta la vot insuficienta, de doar 46,23%, sub pragul necesar de 50%+1, conform ultimelor date publicate de Biroului Electoral Central, luni la ora 14:00.

Cu toate acestea, romanii care au mers la vot, au optat intr-o proportie zdrobitoare pentru demiterea presedintelui. Astfel, 87,52% dintre alegatori au votat DA si doar 11,15% NU, in timp ce voturi nule au fost in proportie de 1,3%, a anuntat Biroul Electoral Central, luni la ora 10:00, dupa centralizarea a 99,97% din sectiile de votare.

Sectiile de votare pentru demiterea presedintelui Traian Basescu s-au deschis duminica la ora 7:00 si s-au inchis la ora 23:00, la vot fiind asteptati peste 18 milioane de oameni.

Declaratiile liderilor politici, dupa inchiderea urnelor

Traian Basescu le-a multumit romanilor ca au invalidat "lovitura de stat":

"Romanii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari condusi de Victor Ponta si Crin Antonescu. Vreau sa le multumesc acelora care, trecand peste supararea lor pentru masurile luate pe timp de criza, au inteles ca astazi nu a fost un referendum despre Traian Basescu, ci in favoarea Europei si impotriva unei lovituri de stat.

Romania nu mai poate reveni la o societate condusa dupa bunul plac, fara reguli. Ii asigur pe romani, ca odata revenit la Cotroceni o sa incerc sa clarific, sa generez un sentiment de impacare in societate."

Crin Antonescu a declarat ca asteapta finalizarea numaratorii oficiale a voturilor si ca va respecta decizia CCR:

"Indiferent care va fi rezultatul final si oficial, nu mai avem niciun motiv sa ne indoim de noi insine, ca suntem o tara pe deplin europeana. Vom astepta cu totii in mod democratic, civilizat, rezultatele oficiale de la BEC, vom astepta si vom respecta decizia CCR, vom avea un rezultat sau altul...Vom actiona in baza respectului fata de toate institutiile Romaniei.

Acestea sunt detalii pe langa marele mesaj pe care l-a dat poporul: nu mai are ce invata in materie democratica de la nimeni. Daca mai existau indoieli de la partenerii nostri europeni, acestea nu mai sunt".

Victor Ponta considera ca rezultatul referendumului legitimeaza guvenul pe care il conduce:

"Orice om politic care ignora vocea a noua milioane de romani este un om rupt de realitate.

Consider ca aceasta prezenta masiva si rezultatul votului - 90% - reprezinta o noua legitimitate pentru guvernul pe care-l conduc, pentru politicile noastre, in ciuda acuzatiilor."

#rezultat referendum, #referendum Basescu, #rezultat referendum 2012, #referendum demitere Basescu , #Administratia Publica