Pacientii romani trebuie sa acopere 40% din costul medicamentelor

Marti, 07 August 2012, ora 14:25
1663 citiri
Pacientii romani trebuie sa acopere 40% din costul medicamentelor

Romania ocupa ultimele locuri in ceea ce priveste sprijinul acordat de catre stat pacientilor care au nevoie de medicamente, ei fiind nevoiti sa acopere 40% din costul acestora. In plus, tara noastra ocupa ultimele pozitii si la procentul alocat din PIB sanatatii.

Romanii sunt nevoiti sa plateasca 40% din costul medicamentelor, pe cand in tari ca Olanda pacientii platesc doar 0,7%, sau Franta unde platesc 1,2%. La polul opus sunt pacientii din Bulgaria, ei fiind nevoiti sa platesca peste 70% din costul medicamentelor.

"In tara noastra, compensarea medicamentelor este facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic.

Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate in cuantum de 2%-50% pentru listele A si B, unde sunt incluse cele mai multe boli si 100% pentru listele C, unde sunt incluse si tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele nationale)", mentioneaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Romania se gaseste pe ultimele pozitii si la procentul alocat din PIB sanatatii - 3,84%. Aceasta valoare se gaseste sub media europeana, care este de 9%.

"Romania este printre tarile cu cea mai mica alocare procentuala din PIB din Europa. Sistemul de sanatate are nevoie la acest moment atat de finantare, cat si de un control eficient al cheltuielilor.

Din pacate, sanatatea este privita ca o cheltuiala de catre autoritatile romane, si nu ca o investitie, iar eficientizarea este inteleasa ca reducere de cheltuieli, fara a se lua in calcul faptul ca o populatie bolnava si in continua imbatranire afecteaza sansele tarii de a iesi din criza economica", adauga Cristian Lutan.

#ajutor stat Sanatate, #valoare PIB Sanatate, #ajutor stat medicamente , #Administratia Publica