Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul de Finante da vina pe o persoana pentru debandada din acte

Ministerul de Finante da vina pe o persoana pentru debandada din acte


Abaterile constatate in raportul pe 2010 intocmit de Curtea de Conturi, pentru activitatea proprie a Ministerului Finantelor Publice (MFP), nu au determinat producerea de prejudicii, au precizat reprezentantii ministerului.

Referitor la inregistrarea in anul 2010 a cheltuielilor de deplasare aferente anului 2009, MFP spune ca acest lucru s-a datorat faptului ca documentele justificative care stau la baza inregistrarii pe cheltuieli a avansurilor acordate la plecarea in deplasare au fost depuse cu mare intarziere in anul 2010 si datorita volumului mare de documente inregistrate in evidenta contabila de o singura persoana, aceasta in mod eronat a inregistrat ca si cum ar fi fost vorba de o inregistrare curenta si nu una aferenta anului precedent.

In ceea ce priveste includerea de catre Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) in bilant a sumei de cinci milioane lei, s-a facut o confuzie intre conturi si astfel s-au reflectat sumele pe un rand necorespunzator in formularele de raportare anuala la 31 decembrie 2010, au spus reprezentantii MFP.

Curtea de Conturi a aratat in rapotul de activitate pentru anul 2010 ca a constatat denaturarea unor indicatori din situatiile financiare ca urmare a calcularii si completarii eronate a unor posturi bilantiere, respectiv postul bilantier "Datorii comerciale si avansuri" a fost in mod eronat majorat cu 5.042.000 lei.

Curtea de Conturi subliniaza ca postul bilantier Datoriile institutiilor publice catre bugete, a fost in mod eronat majorat cu suma de 16.751 mii lei. Mai exact, in calculul postului bilantier Datoriile institutiilor publice catre bugete a fost inclus in mod eronat soldul creditor in valoare de 16.751 mii lei de la contul "Decontari intre institutia superioara si institutiile subordonate".

Cheltuieli de deplasare aferente anului 2009 au fost inregistrate in bilantul pentru 2010

Curtea de Conturi a mai precizat in raportul pe anul 2010 ca a constatat inregistrarea in evidenta contabila a anului 2010 a unor cheltuielilor de deplasare aferente anului 2009 de catre institutie, respectiv cheltuieli de deplasare aferente anului 2009 au fost inregistrate in contabilitate in anul 2010, aceste cheltuieli determinand o diminuare a rezultatului patrimonial aferent anului 2010 cu suma de 28.000 lei.

Curtea arata ca au fost identificate mai multe cazuri in care se constata o incalcare a principiului independentei exercitiului potrivit caruia toate veniturile si cheltuielile se raporteaza la exercitiul la care se refera, fara a se tine seama de data incasarii veniturilor, respectiv data platii cheltuielilor.

De asemenea, in raport se mentioneaza ca nu s-a efectuat inventarierea disponibilitatilor banesti aflate in conturi la banci sau la unitatile Trezoreriei Statului la data de 31 decembrie 2010, efectuandu-se inventarierea la data de 30 noiembrie 2010.

In plus, nu au fost supuse in totalitate verificarii si confirmarii, soldurile creditoare si debitoare ale conturilor de creante si datorii. S-a constatat neinventarierea tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, ceea ce nu permite stabilirea situatiei reale a patrimoniului entitatii auditate in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 2192 ori