Guvernul vrea sa creasca salariul minim brut cu 30 lei

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 20:00
1524 citiri
Guvernul vrea sa creasca salariul minim brut cu 30 lei

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe tara garantat sa creasca la 700 de lei, din 2012.

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe tara garantat sa fie, incepand de anul viitor, 700 de lei, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, postat joi, spre dezbatere publica, pe site-ul institutiei.

In prezent, salariul minim brut este de 670 de lei.

Potrivit proiectului, pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului Muncii, se mai arata in proiect.

"La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 1.193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 9 decembrie 2010, se abroga", se mai precizeaza in proiectul de act normativ.

Proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi in dezbatere publica pana la 17 noiembrie.

Reprezentantii Confederatiei Sindicale Cartel Alfa spuneau, la 27 noiembrie, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc, ca valoarea reala a salariului minim ar trebui sa se situeze la 1.100 de lei.

#salariul minim pe economie 2012, #crestere salariu minim Romania 2012 , #Administratia Publica