FIC: Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:43
2506 citiri
FIC: Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine ca functionarea institutiilor publice reprezinta unul dintre domeniile care trebuie abordat cu prioritate in dezvoltarea economiei.

Miercuri, Consiliul Investitorilor Straini a organizat conferinta "Functionarea administratiei publice: motor de crestere economica", cu scopul de a dezbate cu cei mai inalti oficiali de stat, factori decidenti si reprezentanti ai comunitatii diplomatice aspecte cheie importante in eficientizarea administratiei publice.

La eveniment au partipat Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris si Ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto.

Comitetul FIC a prezentat o analiza a situatiei actuale din Romania in ceea ce priveste administratia publica, efectuata in baza unor rapoarte internationale, precum Raportul Competitivitatii Globale 2010-2011, si a identificat cateva domenii de imbunatatire, precum: coerenta si stabilitatea politicilor publice, activitatea functionarilor publici, transparenta administratiei publice, eficienta cheltuielilor publice si colectarea taxelor.

In cadrul evenimentului, Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris a evidentiat trei aspecte de importanta deosebita in eficientizarea serviciilor publice, respectiv stabilirea unor obiective clare de performanta, responsabilizarea functionarilor publici in vederea atingerii acestor obiective si dezvoltarea capacitatii institutiilor publice, in special in ceea ce priveste conducerea superioara a acestora.

Totodata, Ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto, a subliniat importanta unei organizari flexibile si suple a aparatului de stat, a culturii managementului performantei, precum si cea a dezvoltarii continue, ca elemente cheie ale unei administratii capabile sa ofere servicii de calitate, eficiente si axate pe nevoile cetatenilor.

"Dorim sa reiteram cu aceasta ocazie angajamentul FIC de a sprijini eforturile guvernului/autoritatilor Romaniei in eficientizarea administratiei publice, ca motor de crestere/competitivitate economica", a precizat Mariana Gheorghe, membru al Comitetului FIC.

Consiliul Investitorilor Straini reprezinta asociatia celor mai importanti investitori din Romania. FIC a fost infiintat in anul 1997, cand si-a inceput activitatea in mod oficial cu 26 de companii membre.

FIC are in prezent 130 de companii membre ale caror investitii cumulate depasesc 40 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din anul 1990.

Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii, avand peste 185.000 de angajati.

Contributia la Produsul Intern Brut al acestor companii cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.

#investitii straine romania, #institutii publice Romania, #administratia publica din romania , #Administratia Publica