Consiliul Capitalei nu vrea imprumutul de 800 de milioane de euro

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 14:34
2697 citiri
Consiliul Capitalei nu vrea imprumutul de 800 de milioane de euro

Proiectul prin care se aproba ca municipalitatea bucuresteana sa ia imprumuturi de pana la 800 de milioane de euro se va afla, din nou, pe ordinea de zi a CGMB, insa reprezentantii majoritatii din Consiliu spun ca nu-l vor adopta daca Sorin Oprescu "nu precizeaza pe ce se vor cheltui banii".

"Pana in prezent, primarul general al Capitalei nu a venit cu nicio schimbare la acel proiect si nici nu a discutat cu noi. Am vazut ca acest proiect se afla din nou pe ordinea de zi a sedintei de saptamana viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si nu inteleg graba unei noi sedinte. Urmeaza oricum sa aiba loc inca o sedinta de consiliu, pentru a se discuta din nou proiectul de rectificare a bugetului pe 2011, cu scopul de a vedea daca mai exista bani ce pot fi indreptati spre investitii", a declarat vineri, pentru NewsIn, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu.

Proiect de hotarare in discutie, privind aprobarea contractarii unei, unor finantari rambursabile interne si, sau externe in valoare totala de pana la 800.000.000 euro, a fost respins in mai multe randuri de CGMB, ultima oara la sedinta de luni.

Majoritatea din CGMB, condusa de grupul PDL, i-a cerut primarului general Sorin Oprescu sa detalieze destinatia banilor. "Nu mai dam un cec in alb. Veniti cu creditul nominalizat si-l vom aproba", i-a spus Raicu lui Oprescu, in octombrie.

Cea mai mare parte din cei 800 de milioane de euro, respectiv circa 500 de milioane, ar fi necesara pentru plata imprumutului de obligatiuni contractat de municipalitate in 2005, in mandatul de primar general al lui Adriean Videanu. Restul de bani, respectiv circa 300 de milioane de euro, ar fi avut ca destinatie, potrivit lui Oprescu, investitii publice de interes local. O parte din acesti bani, a spus primarul general Oprescu, ar putea fi folositi ca "tampon", in cazul in care nu ar mai fi resurse financiare pentru subventiile la caldura.

Gradul de indatorare al Capitalei este in prezent mai mic de 10%, insa, in 2015, ar urma sa creasca la peste 30%, peste limita legala si, in aceste conditii, ar fi nevoie de un imprumut pentru plata datoriei scadente peste patru ani.

#bani Primarie, #bani Bucuresti, #fonduri capitala , #Administratia Publica