Boagiu, despre Bechtel: Renegocierea contractului, benefica pentru stat

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 11:34
1938 citiri
Boagiu, despre Bechtel: Renegocierea contractului, benefica pentru stat

"Daca un stat vrea sa se ofere pe tava, atunci se ofera pe tava", nu este nevoie decat de vointa politica pentru a renegocia contractele paguboase pentru statul roman, a declarat fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu.

Anca Boagiu spune ca a constatat, dupa ce a analizat bugetul Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, ca 40% din fonduri erau alocate contractului cu Bechtel, pentru construirea autostrazii Transilvania.

"Daca un stat vrea sa se ofere pe tava, atunci se ofera pe tava", a spus Boagiu, comentand cauza semnarii acestui contract.

De la inceput, tinta fostului ministru al Transporturilor a fost renegocierea contractului, a precizat Boagiu, in ciuda problemelor de ordin juridic si, mai ales, diplmatic. Anca Boagiu a mentionat ca, in paralel cu renegocierea contractului cu Bechtel, a schimbat si legea exproprierilor, ale caror costuri s-au redus de 20 de ori:

"Aceasta renegociere a contractului a fost una benefica pentru statul roman, numai luand in calcul ca astazi putem spune ca cei 415 km, cat ar fi trebui sa fie construiti, greveaza bugetul de stat de circa 6 miliarde euro".

"Cam atat ar fi trebui sa coste daca finalizam autostrada pe costurile initiale. Deci, pe o analiza, echilibrata pana la urma, cu expertiza langa tine, avocati, consultanti, oamenii care stiau istoria contractului, diplomati pana la urma, si nu in ultimul rand, vointa politica, pentru ca n-am plecat singura in demersul acesta. Am avut in spate un mandat, m-am prezentat in fata guvernului, am prezentat datele si tintele pe care noi urmam sa le atingem", a spus Boagiu.

Boagiu: Doar FMI si Comisia Europeana pot impune semnarea unor contracte paguboase pentru stat

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu a subliniat ca nicio institutie din afara, cum ar fi FMI sau Comisia Europeana, nu poate impune semnarea sau respectarea unor contracte vadit defavorabile pentru statul roman:

"Pana la urma, deciziile, solutiile sunt cele pe care le da statul. Daca statul vrea sa dea o solutie proasta, atunci da o solutie proasta. Institutiile internationale iti arata unde trebuie sa ajungi, atunci cand esti sub un acord international, in rest tu decizi cum faci", a mentionat Boagiu.

In privinta asa-numitilor "baieti destepti", Anca Boagiu considera ca actiunile acestora nici macar nu se pot considera fraude. Succesul lor se datoreaza pasivitatii sau complicitatii unor autoritati ale statului roman:

"Au fost niste lucruri facute destept in fata unora care au stat pasivi, si in loc sa reprezinte interesul statului, s-au uitat si i-au lasat pe altii sa castige. Eu nu cred in baieti destepti, nu cred in regi, nu cred in supra-firme."

"Cred intr-o economie directionata catre mediul de afaceri, cred intr-un parteneriat cu mediul de afaceri, care este principalul generator in economia romaneasca, dar cred foarte tare in reguli", a mai spus fostul ministru al Transporturilor.

#Anca Boagiu contract Bechtel, #Boagiu contracte transport Romania, #Boagiu declaratii Bechtel , #Administratia Publica