Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu vine in Parlament: Se citeste cererea de suspendare

Basescu vine in Parlament: Se citeste cererea de suspendare


Presedintele Traian Basescu participa la sedinta Parlamentului in care se citeste cererea de suspendare.

Presedintele Traian Basescu va participa, joi, de la ora 10.00, la sedinta plenului comun al Parlamentului in care se citeste cererea de suspendare a sa din functie.

Coalitia USL va citi, joi, in plenul Parlamentului cererea de suspendare a presedintelui Romania, votul pentru suspendare urmand sa aiba loc vineri. In plus, un referendum pentru suspendarea lui Basescu ar urma sa aiba loc in doua saptamani.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca, personal, isi doreste ca presedintele Traian Basescu sa participe la sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in care se va citi cererea de suspendare a acestuia.

Constitutia precizeaza ca presedintele poate da Parlamentului explicatii privind faptele care i se imputa.

Tot joi, Parlamentul urmeaza sa trimita cererea de suspendare Curtii Constitutionale spre avizare.

Constitutia prevede ca, daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

Motivele USL pentru suspendarea lui Traian Basescu

Motivele enuntate in cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu sunt sapte la numar:

Motivele USL pentru suspendarea lui Traian Basescu (Video)

1. Presedintele a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului;

2. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie;

3. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei;

4. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala;

5. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorior Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante;

6. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate;

7. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1175 ori