Basescu: Sectoarele energetice, o prioritate pentru Romania si Croatia

Joi, 02 August 2012, ora 13:14
1526 citiri
Basescu: Sectoarele energetice, o prioritate pentru Romania si Croatia

Romania si Croatia au semnat un memorandum de colaborare, prin care cele doua state isi vor intensifica relatiile comerciale si nu numai.

Cele doua tari vor semna tratate bilaterale economice, Traian Basescu mentionand ca cele doua state vor semna acorduri, privind piata de energie electrica, dar si pentru interconectarea retelelor de distributie de gaze naturale.

In prezent, schimburile comerciale dintre Romania si Croatia sunt la un nivel aproape "anemic": 270 de milioane de euro. Motiv pentru care cele doua state au semnat un memorandum, ce va fi urmat de acorduri bilaterale, cum ar fi cele intre ministerele de justitie pe tema protejarii informatiilor clasificate, acorduri pe sectorul asigurarilor sociale, dar si intelegeri privind informatiile clasificate pentru toate ministerele celor doua tari.

Presedintele Traian Basescu a mentionat ca problema energiei este una importanta si ca ambele tari sustin proiecte energetice care vizeaza regiunea. "Am ajuns la concluzia ca e bine sa sustinem procesele de interconectare la operatorii de energie electrica si transport de gaze, pentru ca Romania s-a interconectat deja cu Ungaria, deci va fi usor sa facem acest lucru si cu Croatia", a declarat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a readus in discutie problema Tratatului Fiscal si a faptului ca pana acum statele din afara zonei euro erau privite diferit. "Am negociat ca statele din afara zonei euro sa semneze Tratatul Fiscal si sper sa nu se revina la modalitatea de a trata diferit aceste tari fata de cele membre ale zonei euro. Avand in vedere impactul urias altratatului asupra zonelor non euro, sustin ca separarea sa nu revina pe agenda", a mentionat presedintele Basescu.

Presedintele Romaniei a tinut sa sublinieze ca accesul in Zona Schnegen reprezinta o decizie mai mult politica, iar Croatia ar trebui sa fie atenta, pentru a nu face greselile Romaniei in acest domeniu.

#traian basescu, #memorandum Croatia, #zona euro, #Tratatul Fiscal, #criza zona euro Romania , #Administratia Prezidentiala