Basescu: Nu exclud ca Romania sa nu fie gata de intrarea in euro in 2015

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 21:22
1340 citiri
Basescu: Nu exclud ca Romania sa nu fie gata de intrarea in euro in 2015

Nu este exclus ca Romania sa nu fie pregatita de aderarea la euro in 2015, dar obiectivul trebuie mentinut intrucat atingerea lui impune performanta, a declarat luni, presedintele Traian Basescu, la Gala ANEIR.

Basescu a precizat ca aderarea la acordul fiscal de la nivelul UE are drept argument ca toata aceasta abordare ajuta Romania sa ajunga i n zona euro. "Iar obiectivul meu este sa ajungem acolo si sa fim in situatia sa spunem daca vrem sau nu. Nu ne grabim acum sa facem o dezbatere".

"Eu sunt convins ca pentru Romania este bine sa intre in euro, dar hai sa atingem parametrii unei economii gata sa intre in euro si nu avem decat sa discutam atunci daca ne place sau nu, pentru ca parametrii de intrare in zona euro nu pot face decat bine economiei romanesti: stabilitate, consolidare a economiei si toate cele", a spus presedintele.

"Nici nu vreau sa ma credeti un om nerealist, care exclude posibilitatea ca noi sa nu fim gata de intrare in euro, in 2015. Deci, nu exclud aceasta posibilitate. Dar, ce-am face, daca am spune ''o amanam pentru 2020''? N-am mai avea obiective de performanta. Ori, eu, cred ca efortul - si al Guvernului si al economiei - trebuie sa fim gata de intrare in zona euro, in 2015. Ca om mai sta un an, sa ne consolidam, iar, este foarte adevarat si ca poate se intampla, dar n-avem de ce sa ne abandonam acest obiectiv", a afirmat el.

Traian Basescu a subliniat ca sunt "relativ usor de atins" criteriile de la Maastricht, dar, "daca in spatele acestor criterii, nu se afla o economie competitiva, tara nu va rezista in interiorul zonei euro".

#aderare zona euro, #Basescu declaratii , #Administratia Prezidentiala