Comisia Europeana este interesata de Portul Constanta

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 14:43
2695 citiri
Comisia Europeana este interesata de Portul Constanta

Doi reprezentanti ai Comisiei Europene au vizitat, joi si vineri, Portul Constanta pentru a promova conceptul de "autostrazi maritime" si a identifica facilitatile si disponibilitatea CN "Administratia Porturilor Maritime" Constanta si operatorilor din transportul naval pentru acest domeniu, informeaza NewsIn.

Coordonatorul european al Autostrazilor Maritime, Valente de Oliveira si administratorul principal al TEN-T, Jose Anselmo, s-au intalnit la sediul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime" Constanta CN "APM" SA Constanta cu conducerea companiei, cu reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si ai comunitatii de afaceri din Portul Constanta.

Acestia au discutat despre importanta autostrazilor maritime pentru Uniunea Europeana, pentru Portul Constanta si beneficiile acestora, prin legaturile maritime si interne cu statele invecinate.

Delegatii au facut un tur tehnic al Portului Constanta, fiind interesati de facilitatile si oportunitatile pe care le ofera portul, precum si de obiectivele de investitii.

Comisia Europeana a introdus conceptul de "autostrazi maritime" in Cartea Alba a Transporturilor din 2001, subliniind ca acestea sunt "o alternativa reala a transportului pe uscat", pentru descongestionarea traficului rutier.

Autostrazile maritime (motorways of the sea) reprezinta rute maritime-cheie intre statele membre UE care ofera servicii regulate de o inalta calitate, combinate cu alte moduri de transport si care furnizeaza o alternativa eficienta la transportul rutier.

"Proiectele menite sa transfere un volum important de marfa de pe sosele pe rute maritime pot beneficia de subventii din partea UE in cadrul programelor Marco Polo si TEN-T", a precizat directorul general al CN "APM" SA Constanta, Ioan Balan.

Recent, Comisia Europeana a analizat posibilitatea de a simplifica procedurile de finantare pentru o dezvoltare mai rapida a autostrazilor maritime, inclusiv prin acordarea de ajutoare de stat de catre autoritatile nationale.

Cu prilejul acestei intalniri au fost prezentate de catre reprezentantii europeni posibilitatile de finantare si sursele ce pot fi accesate pentru dezvolarea autostrazilor maritime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia, #europeana, #constanta, #port, #autostrazi , #Administratia Porturilor Maritime