Attila Korodi: Romania si Canada vor schimba informatii despre impactul proiectelor miniere asupra mediului

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:03
1875 citiri

Romania si Canada vor identifica modalitati prin care cele doua state pot schimba informatii pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, in cazul proiectelor miniere de mare capacitate, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, cu ocazia Summit-ului Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, desfasurat la New York.

'Discutiile din cadrul intalnirii bilaterale romano-canadiene s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare a impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele doua state. In acest context, ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, si cel canadian, Leona Aglukkaq, au convenit, de principiu, sa dezvolte un sistem care sa permita schimbul de informatii intre cele doua tari. Informatiile se refera atat la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cat si la principalele companii si la practicile si procedurile utilizate de acestea in activitatea de minerit', se arata intr-un comunicat remis joi Agerpres..

In cadrul intalnirii pe care Attila Korodi a avut-o cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului si Energiei din Portugalia, s-a discutat despre necesitatea intaririi dialogului intre tarile Europei Centrale si de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ si tarile EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate in perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie si Clima.

'Cadrul 2030 Energie si Clima a fost dezbatut si in timpul intalnirii bilaterale cu Peter Ziga, ministrul Mediului din Slovacia, tara care detine actualmente presedintia rotativa a Grupului Visegrad. Atat Attila Korodi cat si omologul sau slovac au subliniat nevoia continuarii cooperarii tarilor din grupul Visegrad 4+ in acest format, admitand ca dialogul din interiorul grupului a consolidat pozitia statelor care-l formeaza si in interiorul Uniunii Europene', se arata in comunicatul citat.

Ministrul Attila Korodi s-a intalnit si cu ministrul mediului din Israel, Amir Peretz, cei doi oficiali vorbind despre recentul acord de cooperare semnat intre guvernele celor doua state si, in acest context, despre oportunitatea de a dezvolta acest acord in sectorul protectiei mediului. Ministrul Korodi a propus ca, in urmatoarele luni, Romania si Israel sa demareze schimbul de experienta la nivel de experti, exprimandu-si interesul privind transferul de expertiza, inclusiv prin cooperare in domeniul universitar.

Pe parcursul summit-ului, Attila Korodi s-a intalnit si cu ministrul federal al Mediului si Securitatii Nucleare din Germania, Barbara Hendricks. Oficialul german a propus ca, in viitorul apropiat, cele doua state sa dezvolte un parteneriat in domeniul eficientei energetice, printr-un proiect pe care Germania sa-l implementeze intr-un oras din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministrul Mediului Schimbarilor, #informatii impact proiecte miniere , #Administratia Mediului