Traian Basescu a promulgat legea eutanasierii cainilor comunitari

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 17:05
2172 citiri
Traian Basescu a promulgat legea eutanasierii cainilor comunitari

Presedintele Traian Basescu, a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.

Recent, Traian Basescu declara ca va promulga "fara retineri" legea privind cainii comunitari, in forma in care a trecut in Parlament.

"In forma in care a trecut prin Parlament, o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce aducem populatia canina la o dimensiune rezonabila, se poate gandi si un alt mod. Dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general", a afirmat Basescu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, ca legea privind cainii fara stapan este constitutionala, respingand obiectia de neconstitutionalitate formulata de 29 de senatori.

"CCR, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 29 de senatori cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. In esenta, Curtea a constatat ca dispozitiile declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu aceasta decizie, respectandu-se astfel dispozitiile art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei", precizeaza CCR intr-un comunicat de presa.

Potrivit CCR, argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, printre care Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

Pe 10 septembrie, proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor.

Actul normativ prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eutanasiere caini comunitari, #Traian Basescu caini comunitari, #lege eutanasiere caini , #Administratia Locala