Sute de alesi locali si-au pierdut integritatea in primul an de mandat

Luni, 22 Iulie 2013, ora 16:20
2688 citiri
Sute de alesi locali si-au pierdut integritatea in primul an de mandat
Constantin Boscodeala, primarul Buzaului, este acuzat de incompatibilitate

Cateva sute de edili au dezamagit increderea votantilor inca din primul an de mandat. Printre pacate se numara averile nejustificate, conflictele de interese si alte forme de incompatibilitate, dupa cum arata Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Aproape 200 de consilieri locali, primari si presedinti judeteni au fost acuzati de ANI in perioada iulie 2012-iunie 2013, pentru lipsa de integritate in exercutarea functiei publice.

Dintre acestia, 125 de edili au fost gasiti in situatie de incompatibilitate, in timp ce 56 de alesi locali sunt acuzati de conflict de interese. De asemenea, ANI sesizeaza nereguli in declaratiile de avere semnate de 3 primari, un presedinte de CJ si un consilier general din Bucuresti.

Primari, vicepresedinti de CJ si consilieri generali, pe lista neagra a ANI

Printre cele mai recente cazuri sesizate de ANI se numara cel al primarului municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, care in perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013 a detinut si calitatea de membru in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Aquafor Buzau.

Pe lista neagra a ANI a intrat si Nagy Iosif, vicepresedinte al Consiliului Judetean Covasna, care nu a renuntat la functia de administrator al firmei SC Prelucrarea lemnului Gerend, odata cu preluarea functiei publice.

In cursul acestei luni, Agentia Nationala de Integritate a mai constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul consilierului judetean din cadrul C.J. Iasi, Dinu Apalavoaiei si al consilierului general Bucuresti, Pirvu Cosmin Gabriel.

Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitarii simultane a mai multor functii si calitati, precum si a emiterii unor acte administrative de pe urma carora au existat foloase materiale pentru edili.

Cu ce se mai lauda Agentia de Integritate

La finalul lunii iunie, ANI avea in portofoliu patru decizii definitive si irevocabile ale instantei privind confiscarea averii cu caracter nejustificat, in cazul unui director RADET, unui manager de stat din Brasov si in cazul a doi ofiteri de politie cu functii de conducere, de la care s-a confiscat suma de 551 de mii de euro, virata la bugetul de stat.

De asemenea, 249 dintre dosarele de incompatbilitate intocmite de ANI au ramas definitive prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instantelor. Dintre aceste dosare, 158 apartin alesilor locali.

24 de dosare privind conflicte de interese administrative au ramas definitive, prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instantelor, din care 19 sunt pe numele unor alesi locali.

In perioada septembrie 2010 - iunie 2013, Agentia Nationala de Integritate a finalizat 5.533 dosare. In 505 dintre cazuri, s-au constatat diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate, incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, al conflictului de interese in materie administrativa, indicii temeinice privind savarsirea unor fapte de natura penala (conflict de interese, fals in declaratii, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflicte de interese alesi locali, #dosare ANI alesi locali, #coruptie ANI , #Administratia Locala