Strategia energetica a Capitalei a fost respinsa de Consiliul General

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:26
1526 citiri
Strategia energetica a Capitalei a fost respinsa de Consiliul General

Strategia energetica a Capitalei, care prevede, printre altele, concesionarea serviciului de furnizare a energiei termice si construirea de surse nepoluante, a fost respinsa in sedinta de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"Strategia a fost respinsa pentru ca este, mai degraba, o strategie termica, desi ar fi trebuit sa se refere la toate sursele de caldura si energie. In plus, are nevoie de completari de la experti in domeniu", au explicat reprezentantii municipalitatii.

Potrivit raportului de specialitate elaborat de Directia Generala de Infractructura si Servicii Publice din Primaria Capitalei, strategia vizeaza, din punct de vedere al climei, neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru producerea de energie termica din 2020 si reducerea emisiilor generate de transport cu 50% pana in 2020.

In 2020, aproximativ 40% din valoarea totala a cererii, asigurata de la sistemele de incalzire solara

Fundamentala este, astfel, construirea de surse de producere neutre din punct de vedere al emisiei de dioxid de carbon. In 2020, aproximativ 40% din valoarea totala a cererii in 2020 ar urma sa fie asigurata de la sistemele de incalzire solara, 20% - din facilitatile de transformare a deseurilor in energie si tot 20% - de la centralele de cogenerare descentralizate, pe baza de bio-combustibil, potrivit Strategiei.

In privinta subventiei generalizate aplicata tarifului la energia termica, aceasta este inlocuita, conform strategiei, cu o schema de subventii acordate pe criterii sociale.

Tariful gigacaloriei subventionate pentru consumatorii casnici din Bucuresti este, in prezent, de 170 de lei. Fara subventie, bucurestenii ar trebui sa plateasca gigacaloria la pretul de productie, respectiv 318 lei cu TVA. Din acest pret, 60% este tariful perceput de producatorul ELCEN, iar restul, cel al RADET, prin intermediul careia apa calda si caldura ajung in apartamente.

Primul an de subventii in functie de venituri

Cu tilu mai mult sau mai putin experimental, edilii au pus deja in practica, pentru acest sezon rece, acordarea subventiilor in functie de venituri. Astfel, la inceputul lui octombrie, primarul general Sorin Oprescu a anuntat ca doar 2.800 de bucuresteni, identificati de municipalitate ca au venituri nete de 1.500 de lei pe luna pe membru de familie, vor plati tariful nesubventionat al gigacaloriei.

Conform Strategiei energetice a Capitalei, masura legata de schema subventiilor, "impreuna cu concesionarea cu aport de capital a serviciului de furnizare a energiei termice in Bucuresti si aducerea acestuia la un nivel de calitate comparabil cu un sistem performant", va avea "un aport pozitiv asupra bugetului primariei, degrevandu-l de un efort investitional de aproximativ trei miliarde de euro in urmatorii 10 ani", se mai arata in strategia elaborata in urma colaborarii cu un consultant din Danemarca.

Capitala cumpara acum, in proportie de 95%, de la ELCEN

Primarul general a afirmat in mai mult randuri ca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), de la care bucurestenii primesc caldura si apa calda, este o "gaura neagra" pentru bugetul Capitalei si trebuie privatizata.

Impactul financiar generat de intarzierea implementarii strategiei este unul major, considera edilii. Astfel, se estimeaza ca fiecare cinci ani de intarziere aduc costuri suplimentare egale cu valoarea totala a investitiilor pentru atingerea obiectivelor.

O parte a consilierilor generali ai Capitalei considera insa ca, dincolo de utilitatea "pe fond" a strategiei, este prematur ca aceasta sa fie luata in discutie in conditiile "impasului" cu ELCEN.

"Ar fi minunat sa avem o astfel de strategie, dar este prematur. Una dintre probleme se refera la faptul ca nu avem o piata de energie in Bucuresti, adica mai multi producatori de la care sa cumparam la un pret mai mic. Capitala cumpara acum, in proportie de 95%, de la ELCEN, care in momentul de fata detine monopolul", a declarat, pentru NewsIn, un membru al CGMB.

In actualitate ramane si problema datoriilor pe care furnizorul de caldura si apa calda pentru bucuresteni (RADET) le are la producatorul ELCEN. Potrivit viceprimarului general Mircea Raicu, datoria "de baza" este de circa 220 de milioane de euro, iar penalitatile, de 250 de milioane de euro.

#energie bani Bucuresti, #energie solara 2012 , #Administratia Locala