Sefului Directiei Silvice Cluj, Traian Maris cerea "cotizatii in stil mafiot" de 20.000 de euro

Marti, 14 Mai 2013, ora 17:16
2624 citiri
Sefului Directiei Silvice Cluj, Traian Maris cerea "cotizatii in stil mafiot" de 20.000 de euro

Procurorii DNA arata, in rechizitoriul in cazul sefului Directiei Silvice (DS) Cluj Traian Maris, arestat pentru luare de mita, ca acesta percepea de la padurari "cotizatii in stil mafiot" de 20.000 de euro anual pentru fiecare district al directiei, in schimb angajatii avand asigurate posturile.

In rechizitoriul in cazul directorului Directiei Silvice Cluj Traian Maris, acuzat ca le cerea bani padurarilor pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca si pentru a le aviza favorabil controalele dispuse in cantoane, procurorii DNA arata ca era "o practica repetata si constanta" a conducerii Directiei Silvice Cluj de a le cere bani angajatilor sub forma unei "cotizatii" de 20.000 de euro anual pentru fiecare district din cadrul Directiei. Banii erau remisi in doua transe. De asemenea, padurarii ii trimiteau lui Maris si material lemnos, in schimb acestia avand "asigurate" posturile.

Procurorii spun ca Traian Maris a primit de la Valentin Maris, padurar la Directia Silvica Cluj, arestat si el in acest caz, suma de 10.000 lei, provenita de la acesta si de la denuntatorii Voicu Tomos si Calin Bilc.

La dosar exista si interceptari ale unor convorbiri intre Valentin Maris si denuntatori, Maris oferindu-se sa discute cu directorul Directiei Silvice pentru a-l convinge sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de cei doi denuntatori, respectiv sa nu fie sanctionati si, totodata, sa rezolve si problema sa legata de un viitor control in Cantonul 17.

Procurorii DNA spun ca dosarul lui Maris a fost disjuns dintr-un alt dosar de coruptie vizandu-l pe fostul director al Directiei Silvice Cluj Ioan Morar, seful Ocolului Silvic Somesul Rece Vasile Vesa, si alti doi ingineri cu atributii de conducere, Florin Buda si Adrian Bolos. Cei patru sunt acuzati de luare de mita. Banii erau predati la domiciliul unora dintre ei sau in conturile bancare ale copiilor.

In rechizitoriul DNA este citat si un document al DIICOT Alba, care ancheteaza un alt dosar de coruptie vizandu-l pe Traian Maris, un sef de district si oamenii de afaceri Ioan Cozonac si Alex Gigi Crisan.

Conform anchetatorilor, cei doi i-au dat sefului de district diferite sume de bani, care ajungeau si la Traian Maris.

Anchetatorii mai spun ca Valer Prigoana, seful Districtului 2 Blajoaia din cadrul Ocolului Silvic Somesul Rece, care a murit cu doua zile inainte de arestarea lui Traian Maris, negocia la telefon cum sa primeasca banii. Procurorii mai sustin ca o parte din banii primiti ca mita mergeau spre afacerile imobiliare ale padurarului, Prigoana construind, in perioada 2007-2008, 135 de apartamente.

Traian Maris, care a condus Directia Silvica Cluj din 8 iunie 2012, a fost arestat in 18 aprilie, pentru luare de mita, fiind acuzat ca solicita bani de la padurari pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca si pentru a le aviza favorabil controalele dispuse in cantoane.

In 10 mai, Traian Maris a fost trimis in judecata de catre DNA, alaturi de Valentin Maris, padurar in cadrul Directiei Silvice Cluj, acuzat de dare de mita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dosare Maris, #DNA Maris, #rechizitoriu Maris , #Administratia Locala