Primaria Bucuresti plateste 440.000 lei pentru bustul lui Gheorghe Dinica

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 16:13
1872 citiri
Primaria Bucuresti plateste 440.000 lei pentru bustul lui Gheorghe Dinica
Gheorghe Dinica

Un monument dedicat actorului Gheorghe Dinica, realizat de sculptorul Dragos Catalin Munteanu, a fost finantat de Primaria Capitalei cu o suma de aproape 440.000 de lei si va fi amplasat in fata Teatrului de Comedie din centrul istoric din Bucuresti.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, i-a alocat o suma de 439.516 lei (fara TVA) artistului Dragos Catalin Munteanu, pentru a realiza un bust din bronz al actorului Gheorghe Dinica si un soclu din piatra pe care acest bust va fi amplasat.

Sculptorul Dragos Catalin Munteanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca bustul lui Gheorghe Dinica va fi "un studiu de expresie" al actorului. "O sa fie un Dinica cu zambetul specific. O sa fie un cap gigantic al lui Gheorghe Dinica", a spus sculptorul.

El a precizat ca bustul lui Gheorghe Dinica va fi realizat din bronz si va fi amplasat pe un soclu din piatra de Vratsa. "Toata lucrarea va avea o inaltime de patru metri, din care bustul va avea o inaltime de 1 metru si 30 de centimetri", a spus sculptorul Dragos Catalin Munteanu.

Contractul de realizare a monumentului dedicat lui Gheorghe Dinica i-a fost atribuit artistului Dragos Catalin Munteanu prin negociere, criteriul de atribuire fiind "pretul cel mai scazut". Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie 2011.

Termenul de finalizare a ansamblului monumental dedicat lui Gheorghe Dinica este mai 2012, dupa cum a mai spus Dragos Catalin Munteanu. Acesta a precizat ca nu a fost stabilita data dezvelirii bustului lui Gheorghe Dinica.

Gheorghe Dinica a decedat pe 10 noiembrie 2009, la varsta de 75 de ani. El a fost unul dintre cei mai mari actori romani. A debutat ca actor in filmul "Strainul", in anul 1963 si de atunci a jucat in peste 60 de filme ("Dupa-amiaza unui tortionar", "Filantropica", seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV ("Inima de tigan"), dar si in piese de teatru ("Tache, Ianke si Cadar", "In numele trandafirului" etc.).

A lansat mai multe albume muzicale, precum "Cantece de petrecere" si "Cantece de petrecere 2", in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. Este societar de onoare al Teatrului National "I.L.Caragiale" din 2002.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gheorghe Dinica, #monument Gheorghe Dinica, #bust Gheorghe Dinica, #finantari cultura , #Administratia Locala