Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele Curtii de Conturi: Ar trebui extins controlul preventiv la administratia locala

Presedintele Curtii de Conturi: Ar trebui extins controlul preventiv la administratia locala


Posibilitatea extinderii controlului financiar preventiv extern ar trebui analizata, avand in vedere numarul destul de mare de abateri de la legalitate, constatate in fiecare an de Curtea de Conturi (CC), a declarat, vineri, presedintele institutiei, Nicolae Vacaroiu, la Palatul Parlamentului, la manifestarea de sarbatorire a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi.

La reinfiintarea Curtii de Conturi, in 1992, institutia avea atributii de control preventiv, control ulterior si jurisdictionale, iar toate constatarile sectiei de control preventiv erau transmise sectiei de control ulterior, conducand la cresterea calitatii si eficientei Curtii in indeplinirea atributiilor legale, a mentionat Vacaroiu.

In 1999, sectia de control preventiv din cadrul CC a fost desfiintata, aceasta activitate fiind preluata de Ministerul de Finante.

"Indiferent unde ii e locul, consideram ca, in prezent, se impun masuri pentru eficientizarea actiunilor de control preventiv, prin asigurarea de specialisti cu o inalta pregatire profesionala, garantarea independentei acestora si chiar analizarea posibilitatii extinderii controlului financiar preventiv extern la unitatile administrativ-teritoriale, sigur pana la un anumit plafon valoric, avand in vedere numarul destul de mare de abateri de la legalitate, constatate in fiecare an de catre Curtea de Conturi", a spus presedintele CC.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1534 ori