Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucurestiul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021. Cu ce orase intra in competitie

Bucurestiul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021. Cu ce orase intra in competitie


Bucurestiul isi va depune candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, se arata intr-un un proiect de hotarare care va fi discutat de Consilierii generali ai Capitalei.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotarare, in 2021 exista oportunitatea ca Municipiul Bucuresti sa poata fi ales drept Capitala Culturala Europeana, conform Mediafax.

"Competitia nationala pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania se deschide in 2015, anuntand deja intentia de a participa la aceasta competitie orasele Cluj-Napoca,Timisoara, Iasi, Craiova si Arad", se arata in document, in care se mentioneaza si ca urmatoarea sansa a Romaniei de a avea o Capitala Culturala Europeana va fi "abia peste alti 15 ani".

Evenimentul "Capitala Culturala Europeana" va schimba viata orasului

De asemenea, in document se arata ca evenimentul "Capitala Culturala Europeana" este deja considerat unul de natura "sa schimbe cu totul viata unui oras si sa-i marcheze viitorul", procesul de accedere la acest titlu incepand cu sase ani inainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraselor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numara cresterea turismului in medie cu 12 procente in anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfasurate, a venitului orasului, precum si relansarea imaginii acestuia.

Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul ca spatiile culturale noi si cele renovate raman parte din infrastructura orasului, si de imbunatatirea cooperarii intre cetateni si autoritati.

Ultimul oras din Romania ales Capitala Culturala Europeana a fost Sibiu, in 2007.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. Din anul 2000, acest titlu poate fi impartit intre doua orase.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1809 ori