Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:16
2405 citiri
Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi

Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat Agerpres.

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Masura, promovata pana la sfarsitul lunii februarie

Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie.

Masura privind reducerea platilor in numerar face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze in prima parte a anului 2014. Alte masuri fiscale avute in vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar.

'O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini', a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

Imbunatatirea colectarii veniturilor si reducerea evaziunii, obiectivul ministrului

La preluarea mandatului, Chitoiu a mentionat ca obiectiv imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale. In cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupa de administrare, control si colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

Dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeana /UE/, Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB.

#chitoiu obiectiv, #plati numerar, #plafon plati , #Administratia Finantelor