MFP a vandut in 2012, pe piata interna, titluri de stat de 58 miliarde lei si 763 milioane euro

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:42
2004 citiri
MFP a vandut in 2012, pe piata interna, titluri de stat de 58 miliarde lei si 763 milioane euro

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat in anul 2012, de pe piata interna, peste 58 de miliarde de lei, prin licitatii de titluri de stat - certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni benchmark, cu 13% peste totalul imprumuturilor de acest tip din anul 2011.

In 2012, Trezoreria Statului a reusit sa atraga tot de pe piata interna peste 763 milioane euro, mai putin fata de suma imprumutata in 2011, de 1,4 miliarde euro. De pe piata externa, MFP a atras anul acesta 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari.

In 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinantate, insumeaza 46,8 miliarde lei, denominate in lei si in euro. MFP a anuntat deja ca in ianuarie 2013 vrea sa imprumute de pe piata interna 4,6 miliarde lei, iar pe ansamblul primului trimestru din 2013 volumul indicativ al imprumuturilor prin titluri de stat este de 18-20 miliarde lei.

Marele succes al Trezoreriei Statului a fost in 2012 scaderea costurilor de finantare. Costul finantarii Trezoreriei pe piata interna se situeaza la un nivel mai redus comparativ cu inceputul anului.

Astfel, la inceputul lunii septembrie, la o solicitare de euroobligatiuni insumand 750 milioane euro, investitorii straini au oferit 3,5 miliarde euro, respectiv de 4,7 ori mai mult, la un cost de 5,1% pentru o scadenta de 6 ani, ceea ce reprezinta o scadere cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu emisiunea similara din septembrie 2011, in conditiile in care aceasta avea o scadenta mai scurta de doar 5 ani.

Pe 21 octombrie 2012, un important succes pe piata interna de capital a fost vanzarea de obligatiuni de stat in euro, pe termen de 2,8 ani, in suma de 421,5 milioane euro (fata de 150 milioane euro solicitate), la un cost mediu de numai 3,76%.

Cresterea increderii pietei financiare este demonstrata si de faptul ca, la o scadenta relativ similara (3 ani), in mai 2011, Trezoreria s-a imprumutat atunci, tot de pe piata interna, la un cost mediu de 4,89%, respectiv cu 1,13 puncte procentuale mai mult.

In data de 31 octombrie 2012, Romania a atras cu succes, prin Ministerul Finantelor Publice, o suma de 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale de capital, in urma unei emisiuni de obligatiuni de stat denominate in euro. Costul mediu la care s-a reusit operatiunea, respectiv 5,04 la suta, reprezinta minimul istoric al emisiunilor suverane realizate de Romania. In acelasi timp, scadenta imprumutului a fost extinsa la sapte ani, cu doi ani mai mult decat cea aferenta finantarilor externe precedente.

Efectele reducerii ratei dobanzii de politica monetara

Pe piata interna, randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar MFP si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil. Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

La finalul anului 2012, trendul de reducere a costurilor de finantare a fost reluat. La ultima licitatie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligatiuni pe trei ani, la un randament de 6,14% pe an, in scadere fata de cel acceptat la precedenta operatiune, de 6,61% pe an. Valoarea indicativa o operatiunii era de numai 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

Ce urmeaza in 2013

"In anul 2013, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,15% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie relativ echilibrata de pe piata interna si externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2013 denominate in lei, in suma de 46,8 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", a anuntat Ministerul Finantelor Publice.

De asemenea, MFP are in vedere si emisiuni de titluri de stat pe pietele externe, in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete. Finantarea din surse externe prin Programul MTN (Medium Term Notes), care urmeaza sa fie suplimentat si extins pana in 2015, se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. De atunci, Finantele au imprumutat in total 6,2 miliarde euro prin acest program, din care 4,7 miliarde euro in 2012.

"Intrucat in anul 2013 sunt scadente emisiuni de titluri de stat denominate in euro in valoare cumulata de 1,76 miliarde euro, MFP intentioneaza refinantarea acestora prin emiterea de titluri de stat in aceeasi valuta, functie de apetitul investitorilor pentru aceste instrumente de datorie si de disponibilitatile in euro existente pe piata de capital. De principiu, organizarea de licitatii de obligatiuni cu cupon in valuta se va face trimestrial, in ultima decada a primei luni", a precizat MFP.

Primele licitatii organizate pe 7 ianuarie

Pe piata interna se vor emite titluri de stat denominate in lei, respectiv certificate de trezorerie cu discount cu scadenta de pana la un an, se vor redeschide emisiuni de obligatiuni in scopul cresterii lichiditatii acestor titluri pe piata secundara si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani in scopul "extinderii maturitatilor si consolidarii curbei randamentelor, functie de apetitul participantilor in piata".

MFP intentioneaza ca obligatiunile cu maturitate de 10 si 15 ani sa fie organizate, in principiu trimestrial, alternativ in ultima decada a lunii. Primele licitatii pentru vanzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, cand MFP a programat o licitatie pentru certificate de trezorerie cu scadenta la un an (500 milioane lei) si o licitatie pentru obligatiuni benchmark pe doi ani (800 milioane lei).

Rezerva financiara a Trezoreriei Statului (buffer-ul valutar) creata in urma acordului cu partenerii externi pentru a acoperi necesarul de finantare a deficitului si datoriei publice pentru circa 4 luni se afla in parametrii conveniti. In prezent, soldul buffer-ului este de 4,7 miliarde euro. Romania dispune in conturile FMI de o linie de credit de 3,2 miliarde euro, suma la care guvernul nu isi propune sa apeleze, deoarece Romania se bucura de increderea pietei financiare interne si internationale, care ii pot asigura finantarea necesara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministerul Finantelor vanzare obligatiuni, #vanzare bonduri Ministerul Finantelor, #Ministerul Finantelor titluri stat , #Administratia Finantelor