Fata nevazuta a traficului de tigarete - Statul haiducesc mentine contrabanda infloritoare

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 09:56
4657 citiri
Fata nevazuta a traficului de tigarete - Statul haiducesc mentine contrabanda infloritoare
Foto: Magazin Salajean

Anul 2015 a debutat sub auspicii bune pentru contrabandistii de tigarete din Romania. In ciuda campaniilor de combatere a fenomenului, traficul de tigarete de la frontierele tarii este in continua crestere.

La inceputul primaverii, agentiile de monitorizare, oficialitatile si reprezentantii industriei aratau ca, in acest ritm, bugetul Romaniei din 2015 poate spune adio unei sume de 650 de milioane de euro, pierdere rezultata din neaccizarea tigaretelor de contrabanda.

Nu suntem departe de Grecia, din acest punct de vedere.

In februarie, calculele guvernului de la Atena estimau la 2 miliarde de euro pierderile la buget rezultate din contrabanda cu tutun si produse petroliere.

Atat la noi, cat si in Grecia, contrabanda isi face loc pe o piata in care produsele din tutun sunt supraaccizate de catre stat, fara ca populatia sa constate vreun beneficiu direct din aceasta, dupa cum sustin reprezentantii industriei de profil.

Plaga intretinuta de stat

In 2014, piata de tigarete de contrabanda din Romania atingea deja un nivel record de la inceputul deceniului: circa 16%, conform reprezentantilor din industria tutunului din Romania.

Anul acesta a debutat cu o prezenta crescuta a tigarilor de contrabanda in piata locala, de la 16% la 19 procente.

"Pachetul de tigarete este cel mai taxat produs din Romania, circa 80% din pret inseamna acciza, TVA si alte taxe si contributii. Asa cum stiti, incepand cu 2014 platim acciza la un curs urias, 4,74 lei pentru un euro, impus aberant si fara nicio legatura cu realitatea economica (un astfel de nivel al cursului nu a mai fost inregistrat in ultimii zece ani!).

Din cauza acestui curs, nivelul accizei stabilit pentru 2018 este deja atins inca din 2015! Toate aceste artificii fiscale au facut ca piata neagra a tigaretelor sa bata record dupa record", sustine Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

O industrie pe profit

Anul trecut, bugetul Romaniei a fost alimentat cu 2,7 miliarde euro, insemnand accize, TVA, taxe si alte contributii.

Suma reprezinta 1,75% din valoarea PIB din 2014 si circa 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Industria tutunului este al doilea mare contribuitor la bugetul de stat, dupa sectorul petrolier, iar circa 40% din veniturile provenite din accize vin de la tutun.

Tot in 2014, nivelul exporturilor de tigarete a crescut cu 193,1 milioane euro, atingand cifra totala de 699,1 milioane euro.

Industria tutunului este una profitabila, motiv pentru care statul roman a efectuat toate artificiile necesare pentru a-si alimenta bugetul de pe urma acesteia, fara a-i acorda o protectie efectiva.

Vami ciuruite

Romania a pasit in 2007 in UE cu o problema a insecuritatii granitelor, reclamata constant de catre oficialii europeni.

2006-2007 si 2011 au fost perioadele in care raidurile desfasurate in vamile Otopeni, Albita, Siret, Moravita au dus la ridicarea in masa a politistilor de frontiera din aceste punctele vamale.

Peste 200 de persoane au fost cercetate in urma raidurilor masive desfasurate in perioadele mentionate, iar rezultatul actiunilor duse in justitie se arata aproape dezastruos.

La 8 ani dupa initierea curateniei in vami, statul roman se vede nevoit sa plateasca 900.000 de euro despagubiri pentru erori judiciare in cazul celor 15 vamesi din Otopeni, in timp ce dosarele de coruptie ale vamesilor din Albita si Moravita bat pasul pe loc in diverse Curti de Apel din tara.

Ceva mai ghinionisti, vamesii de la Siret si-au primit sentintele in luna martie a acestui an, fiind printre putinele victime jertfite pe altarul luptei anticoruptie de la frontierele Romaniei.

Singurul efect vizibil pare sa fie teama prinsa de vamesii de la Albita si Otopeni, lucru demonstrat de cantitatile semnificative de tigarete confiscate in aceste birouri vamale, arata Aurelian Barsan, consilier superior in cadrul Directiei Generale a Vamilor.

Izolare totala

Contrabanda la frontierele Romaniei nu este un fenomen aparut recent.

De la micul trafic de frontiera dezvoltat in anii '90 si pana la crearea unor retele de crima organizata specializata in traficul cu tigarete nu a durat prea mult.

Pana acum, autoritatile s-au multumit doar sa constate existenta fenomenului, mimand din cand in cand si surprinderea in fata cifrelor alarmante.

Iar atitudinea recenta a reprezentantilor Directiei Generale a Vamilor arata ca acestia se complac, in continuare, intr-o totala izolare fata de restul lumii.

"In general, birourile vamale situate la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia se confrunta cu cazuri de introducere frauduloasa de tigarete de catre persoane fizice. Nu avem date referitoare la nivelul fenomenului de contrabanda din celelate state membre ale Uniunii Europene.

Pentru 2015 avem in vedere continuarea demersurilor de incheiere a unor protocoale de colaborare cu administratiile vamale din tarile vecine: Ucraina, Ungaria, Bulgaria", mai spune Aurelian Barsan.

Greu de convins

Retorica oficiala este impanata cu pericolul pe care il reprezinta fenomenul de contrabanda cu tigarete pentru toti beneficiarii sistemelor de pensii, sanatate, invatamant, asigurari sociale etc.

In piata frazele sforaitoare ale oficialilor din sistem isi pierd orice autoritate in fata diferentei de pret dintre pachetele timbrate si cele de contrabanda.

Cum sa convingi un fumator ca este mai avantajos pentru el sa plateasca 4-5 lei in plus pe un pachet comercializat legal? Si ce avantaje sa-i prezinti?

O intrebare la care nici macar producatorii interni de tigarete nu gasesc raspuns.

"Taxa de viciu este de 10 euro pe mia de tigarete si se plateste separat, intr-un cont destinat Ministerului Sanatatii, fiind dedusa din totalul accizei. De la introducerea taxei, in 2006, si pana la finele anului 2014, industria tutunului a virat peste 11 miliarde lei in contul acestei taxe.

Asa cum am aratat, banii merg intr-un fond special, constituind venituri proprii ale Ministerului Sanatatii. Modul in care sunt cheltuite aceste fonduri ar trebui sa fie absolut transparent. Din pacate, transparenta lipseste", conchide Gilda Lazar.

2008 a fost singurul an in care Ministerul Sanatatii s-a facut remarcat prin derularea unui program vizibil pentru combaterea fumatului.

Acesta a propulsat-o pe Mihaela Radulescu pe panourile publicitare, intr-o tinuta sumara, pentru a propavadui beneficiile renuntarii la viciu.

Diva si-a oferit serviciile gratuit pentru campanie, ba, mai mult, a donat si 12.000 de euro pentru sustinerea acesteia.

Restul sumelor colectate de-a randul anilor s-au evaporat la fel de inexplicabil ca si fumul de tigara.

#contrabanta tigarete, #supraacizare tigarete Romania, #pierderi contrabanda tigarete Romania, #industria tutunului Romania , #Administratia Finantelor