Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Din ce in ce mai multe firme au datorii la stat - ANAF

Din ce in ce mai multe firme au datorii la stat - ANAF


Numarul firmelor care nu isi platesc datoriile catre stat a crescut in ultima perioada, anunta oficialii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Firmele au revenit la tendinta inregistrata mai ales in anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-si plati datoriile catre stat, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le recomanda sa se indrepte catre creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepresedinte ANAF.

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor, fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si isi pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR.

El a aratat ca ANAF incepe sa treaca de la profilul economic pe care ar trebui sa il aiba la profilul juridic, angajand in ultima perioada tot mai multi juristi pentru a reprezenta institutia in litigii cu firme.

Constantin a spus ca ANAF se confrunta si cu multe intrari in insolventa, prin care firmele se protejeaza fata de fisc si creditori, si cu o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

In plus, el a aratat ca "circuitele evazioniste" reusesc sa se replieze tot mai rapid, creand astfel dificultati institutiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate, indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala publica trimestrial pe pagina sa de Internet, o lista cu toate societatile comerciale care au datorii la bugetul general al statului.

Ai datorii la stat? Pana cand trebuie sa le platesti ca sa nu apari in lista datornicilor

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2090 ori