Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chitoiu: Colectarea veniturilor in Romania este de maximum 33,7% din PIB

Chitoiu: Colectarea veniturilor in Romania este de maximum 33,7% din PIB


Romania are, la ora actuala, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB) intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene (UE), a declarat, sambata, la Digi24, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP).

"Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.

Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.

"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal (Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r.) si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe.

In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun asta ma bazez pe faptul ca personalul care va fi selectat in noua structura va trebui ca, pe langa evaluarile profesionale, sa treaca doua teste: de integritate si de psihologice", a afirmat ministrul Finantelor.

Cum se reorganizeaza structurile romanesti de control fiscal

Seful MFP a mentionat faptul ca, in cadrul noii structuri antifrauda, va exista o directie ce se va ocupa cu investigarea din punct de vedere penal a infractiunilor economice, si care isi va intra in atributii cel tarziu pana la finele lunii noiembrie 2013.

"Noua structura a capatat atributii sporite, in sensul ca avem o divizie care se ocupa de investigarea si cercetarea din punct de vedere penal a infractiunilor, a faptelor de natura penala, si care lucreaza in coordonarea directa a Parchetelor competente. Aceasta structura componenta de investigare si combatere a fraudelor din punct de vedere infractional va intra efectiv in atributii in maximum trei luni de zile. Cealalta componenta de control operativ va intra in functiune mult mai repede pentru ca evaluarea si testele de integritate, psihologice, se fac mai repede pentru ceilalti salariati care vor lucra in aceasta entitate", a explicat ministrul Finantelor.

Acesta a adaugat ca spera ca restructurarea si reorganizarea ANAF sa se finalizeze in anul 2015, scopul fiind acela de a avea o administratie eficienta si de a veni in sprijinul contribuabilului.

DNAF va fi singura structura de control operativ la nivelul ANAF, creata prin comasarea Garzii Financiare, Directiei de Control si Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale si Directiei de Investigatie Fiscala.

Schema de personal va fi completata in perioada iulie-septembrie, iar noua structura va desfasura si desfasura si activitati de investigare si cercetare penala, pe domeniul evaziunii fiscale, atributii pe care in prezent le au cei de la Directia de Investigare a Infractiunilor Economico-Financiare din cadrul Politiei Romane.

Directia antifrauda va viza in special marile retele de evaziune din domeniul alcoolului, produselor petroliere, tutunului si produselor cerealiere, iar obiectivul MFP este de a creste veniturile colectate la bugetul statului cu 0,5-1% din PIB in fiecare an de mandat.

Evaziunea fiscala din Romania este estimata intre 4-5 si respectiv 8-9% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1834 ori