Agentia Domeniilor Statului, reorganizata dupa finalizarea controlului dispus de Ponta

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 13:59
3141 citiri
Agentia Domeniilor Statului, reorganizata dupa finalizarea controlului dispus de Ponta

Reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) va fi realizata numai dupa finalizarea controlului solicitat de premier, acesta urmand sa se incheie cel mai probabil pana la jumatatea lunii iunie, a declarat pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"Deocamdata, asteptam rezultatele controlului ordonat de premier la aceasta institutie. ADS are acum o noua conducere, iar noi am cerut toate situatiile legate de contractele de asistenta juridica si motivele pentru care agentia pierde anumite procese. Este curios de ce nu pot incasa redeventele pe anumite contracte cu debite si sunt mentinute in continuare. Avem un caz celebru in care concesiunea a fost castigata de cineva, iar acel cineva nu vine sa incheie contractul de concesiune cu ADS pentru a-i permite celui care are arenda sa continue", a precizat Botanoiu.

Desi secretarul de stat nu a dorit sa precizeze despre ce contract este vorba, in mass media au aparut numeroase informatii legate de situatia celor aproape 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei (IMB), arendate in 2001, pe 20 de ani, de SC TCE 3 Brazi Piatra Neamt, societate detinuta de omul de afaceri Culita Tarata si de catre firma ieseana, Agricost SRL, care a castigat in instanta, inca din 2010, dreptul de a prelua contractul IMB prin atribuire directa, dar nici pana la aceasta data nu a fost finalizata preluarea.

"Asteptam explicatii de la noua conducere vizavi de toate aceste situatii si rezultatele controlului si pe urma vom lua decizii", a spus Daniel Botanoiu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, recent, ca doreste externalizarea serviciilor juridice de la ADS pentru a putea recupera cu prioritate redeventele neincasate de stat de-a lungul timpului, cifrate in prezent la circa 375 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei sunt redevente la masa credala, iar 200 de milioane de lei sunt in litigiu in instanta.

Secretarul de stat in MADR a precizat, totodata, ca ministerul a declansat controale si la alte institutii din subordine, respectiv la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) si la directiile agricole judetene.

"Acum se afla in desfasurare controlul nostru la ANARZ si la directiile agricole, pentru ca au fost situatii in care angajatii au inteles ca trebuie sa faca campanie electorala in timpul serviciului, folosind masina si telefonul serviciului. Din datele pe care le avem, consider ca le vom finaliza si aceste controale pana la jumatatea lunii iunie, dar unde vor fi situatii mai grave vom extinde controlul", a explicat secretarul de stat in MADR.

In opinia acestuia, directiile agricole judetene vor trebui regandite in viitor sub o alta formula. "Este dorinta mea ca acestea sa devina directii regionale sau oficii regionale ale Ministerului Agriculturii, respectiv sa fie interfata cu Camerele Agricole. Imi doresc sa functioneze la nivel regional pentru ca fac politici in functie de specificitatea zonei, unii sunt pe apicultura, altii pe cultura mare sau pe cresterea animalelor. Este mult mai usor sa ai o legatura directa cu 8 directori generali decat cu 42, care randul lor au o anumita structura in subordine, dar cu alte atributii, respectiv de reglementare si control", a subliniat Botanoiu.

#agentia domeniilor statului, #culita tarata, #insula mare a brailei, #ministerul agriculturii , #Administratia Domeniilor Statului