Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:19
2683 citiri
Revolta primarilor: Suntem santajati de firmele care pierd la licitatiile publice
Adrian Mateas, primar comuna Bratca

Liderii mai multor comune din tara vorbesc despre piedicile cu care se confrunta in procesul de implementare a proiectelor cu fonduri europene. Din cauza numeroaselor contestatii care insotesc fiecare licitatie publica, proiectele sufera intarzieri importante in calendarul de desfasurare, iar in final, tot autoritatile locale trebuie sa plateasca penalizari, desi au cu mainile legate.

"Este vorba despre un santaj la mijloc. Au depus contestatie firme care nici macar n-au cumparat caietul de sarcini", se plange Adrian Mateas, primarul comunei Bratca, din judetul Bihor, care a accesat, inca din 2008, un proiect de 2,5 milioane de euro, prin PNDR, care implica investitii in infrastructura rutiera si intr-un centru de batrani. Insa abia anul trecut au inceput lucrarile, cand primaria a reusit sa atribuie contractul unei companii de constructii.

"Procedura de ofertare si licitatie a durat foarte mult. Am inceput demersurile din 2008, dar timp de noua luni am fost blocati din cauza unor contestatii la CNSC. Uneori, firmele astea blocheaza procedura, doar ca sa puna presiune pe castigatorul licitatiei", a mai explicat edilul.

Alte intarzieri mai sunt produse si de timpul de raspuns al Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care se prelungeste de la perioada legala de 30 de zile in anumite cazuri, la sase luni. Totusi, primaria Bratca este, acum, pasibila de penalizari, din cauza nerespectarii calendarului convenit in cadrul proiectului.

Penalizari de 2% si maini legate

Situatii trase la indigo se intalnesc si in cazul altor localitati. Comuna Cherechiu a obtinut aprobare, in 2009, pentru un proiect finantat tot prin Masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor, in cadrul Porgramului National de Dezvoltare Rurala.

Valoarea proiectului se ridica la circa doua milioane de euro si presupune constructia de infrastructura rutiera, a unui after school pentru copiii defavorizati social si modernizarea caminului cultural. La prima vedere, succes nesperat pentru cea de-a patra cea mai saraca comuna din judetul Bihor, insa primarului ii vine sa se ia cu mainile de cap.

"Rezolvarea contestatiilor a durat mai bine de doi ani, iar acum avem de platit penalizari de 2%, pentru ca n-am respectat termenele. Si in final, tot firmei care a castigat la prima licitatie, i-a fost atribuit contractul", a povestit primarul localitatii. Cat despre relatia cu autoritatea care a gestionat proiectul CRPDRP Satu Mare, recunoaste ca era loc si de mai bine, insa problema este una de organizare, pentru ca "oamenii sunt prea putini si sfarsiti de munca. Daca te duci acolo, nici n-ai loc de dosare pe holuri".

Si in comuna bihoreana Curtuiseni, ar fi trebuit sa se definitiveze, inca de anul trecut, un proiect similar, de peste doua milioane de euro, insa in vara anului trecut, abia a fost atribuit contractul. Si de aceasta data, din cauza intarzierilor produse de perioada lunga de rrezolvare a contestatiilor, localitatea va fi buna de plata.

Aceste situatii "fara scapare" sunt produse de lacunele din legea achizitiilor publice, pentru care insa, autoritatile de la Bucuresti nu au gasit deocamdata solutii.

"Am incercat sa modificam legislatia si sa introducem o lista cu acei operatori economici care fac tot timpul contestatii si care nici nu participa la procedura atunci cand au castigat ei respectiva contestatie. Comisia Europeana a refuzat, pentru ca, astfel, se pune o pata pe o anumita companie si atat timp cat n-ai o hotarare judecatoreasca impotriva ei, nu poti sa aplici aceasta eticheta", a declarat recent pentr Business24, fostul sef al ANRMAP, Lucian Vladescu.

In ciuda dificultatilor, Programul National de Dezvoltare Rurala se bucura de cele mai bune rezultate in sectorul fondurilor europene, cu un grad de absorbtie de aproape 60%, si plati efective de cinci miliarde de euro.

#contestatii licitatii publice, #contestatii achizitii publice , #Achizitii publice