Cum justifica ANCOM luxul de a cumpara laptopuri scumpe pentru aproape toti angajatii

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:58
4830 citiri
Cum justifica ANCOM luxul de a cumpara laptopuri scumpe pentru aproape toti angajatii
ANCOM cumpara laptopuri necesare pentru activităţi complexe

ANCOM va achizitiona calculatoare portabile deoarece acestea sunt "necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu ale personalului autoritatii cu activitati care se desfasoara ocazional, sau preponderent in afara biroului, si atributii ce presupun administrarea sau lucrul cu sisteme tehnice sau sisteme digitale complexe".

Reactia ANCOM vine dupa ce Business24 a publicat un articol despre licitatia organizata de autoritate pentru achizitionarea a 450 de calculatoare portabile, valoarea estimata fiind de aproape 2,58 milioane de lei (circa 580.000 euro) fara TVA.

"Dat fiind rolul Autoritatii, angajatii sai exercita atributii de control sau inspectie in teren, pe intreg teritoriul tarii, atributii de verificare a echipamentelor radio la locul de instalare si constatare a cazurilor de incalcare a normelor privind utilizarea spectrului radio, precum si atributii legate de coordonarea politicilor care se aplica in Romania cu cele aplicate in alte tari, in cadrul organismelor si grupurilor de lucru internationale", a declarat presedintele ANCOM, Marius Catalin Marinescu.

Costuri de reparatie mai mari decat pretul de achizitie

Conform ANCOM, ultimele calculatoare portabile, respectiv 78 de unitati, au fost achizitionate de in anul 2009.

Calculatoarele portabile si in general sistemele de calcul existente la acest moment in Autoritate sunt, pe de o parte, insuficiente si, pe de alta parte, uzate fizic si moral, generand costuri de reparatie mai mari decat pretul de achizitie pentru un echipament nou, multe dintre ele nefiind in stare de functionare si nemaiputand fi reparate in acest moment.

Costurile achizitiei sunt suportate integral din sursele proprii de finantare ANCOM, conform bugetului de investitii pentru anul 2013.

In acest moment, ANCOM are 627 de angajati, iar investitia totala estimata pentru achizitionarea celor 450 de calculatoare portabile, in valoare de 2.578.300 lei, fara TVA (582.166,32 euro fara TVA), reprezinta pragul maximal al achizitiei.

In urma finalizarii procedurilor de achizitie publica, costul total al calculatoarelor portabile va putea fi mult mai mic, in functie de ofertele depuse de ofertanti, dat fiind ca atribuirea se va face pe criteriul celui mai mic pret ofertat, in baza unei etape finale de licitatie electronica.

Laptopuri vor asigura personalului capacitatea de a indeplini atributiile

Specificatiile tehnice pentru toate cele 450 de calculatoare portabile au fost calibrate astfel incat sa asigure personalului ANCOM capacitatea de a indeplini atributiile si de a derula activitati complexe, care necesita, printre altele, coordonarea mai multor aplicatii ce ruleaza cantitati mari de date (harti, programe de monitorizare, simulari de acoperire, baze de date etc.).

#licitatie ANCOM, #investitie ANCOM, #licitatie achizitie, #buget Ancom , #Achizitii publice