ANCOM continua seria achizitiilor de lux: 450 de laptopuri cu 500.000 de euro

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:10
3180 citiri
ANCOM continua seria achizitiilor de lux: 450 de laptopuri cu 500.000 de euro
ANCOM vrea sa cumpere 450 de calculatoare portabile

Autoritatea pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), "institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania" face din nou achizitii de lux. Dupa delegatii "de vacanta" in Guadalajara si investitii in masini scumpe si sedii de lux, ANCOM cumpara acum laptopuri pentru aproape toti angajatii. Asa se face ca din cei 610 angajati, 450 se vor bucura de laptopuri performante si, evident, foarte scumpe, cu valoare estimata la 7.100 de lei pe bucata.

ANCOM a anuntat, in luna septembrie, ca organizeaza o licitatie pentru achizitionarea a 450 de calculatoare portabile, valoarea estimata fiind de aproape 2,58 milioane de lei (circa 573.000 euro) fara TVA. Dintr-un calcul simplu, reiese ca ANCOM intentioneaza sa cumpere laptopuri cu un pret maxim de circa 7100 lei.

Intr-un raport de audit al Curtii de Conturi se arata ca ANCOM a fundamentat in mod nerealist cheltuieli anuale foarte mari, datorita confortului financiar datorat resurselor foarte mari de care dispune, dar si din cauza faptului ca se finanteaza din venituri proprii si nu se supune rigorilor institutiilor bugetare.

Conform raportului de audit al CC, ANCOM avea, la finalul anului 2011, 610 angajati, dintre care 131 aveau functii de conducere.

150 de autovehicule pentru 131 de persoane cu functii de conducere

ANCOM este o institutie foarte cheltuitoare, fapt dovedint in raportul de audit al Curtii de Conturi. Astfel, ANCOM are in patrimoniu 150 de autoturisme de serviciu alocate pentru 138 de angajati cu functii de conducere. Practic, pentru acest lot de sefi, in afara masinilor de serviciu mai exista o rezerva de 12 autoturisme la dispozitie.

La cele 150 de masini se adauga 38 de autovehicule de tip laborator, iar inspectorii de audit au aratat ca este "un numar mare de autovehicule", prin comparatie cu normativele impuse institutiilor publice finantate din fonduri de la bugetul general consolidat, precum si cu numarul de salariati.

In perioada 2007-2011, prin reinnoirea parcului auto, au fost situatii in care unele autovehicule din dotarea institutiei nu au mai fost necesare, astfel ca ANCOM a procedat la transmiterea fara plata a 39 de autovehicule cu vechimi cuprinse intre cinci si zece ani, unele dintre acestea facand parte din categoria de mare capacitate.

"Entitatea audiata nu a utilizat prudent fondurile publice pentru parcul auto, fapt ce a condus la infiintarea, mentinerea si innoirea periodica a unui parc auto numeros pentru folosirea salariatiilor proprii si implicit, la efectuarea de cheltuieli mari atat cu achizitia autovehiculelor, cat si cu intretinerea acestora si consunul de carburanti", se arata in sinteza raportului de audit al performantei al Curtii de Conturi.

Obiective de investitii nefinalizate

ANCOM a cumparat si doua terenuri pentru realizarea unor obiective de investitii, respectiv unul de 35.000 de metri patrati in Zarnesti, pentru care a platit 1,65 milioane lei in 2004, si unul de peste 2.800 metri patrati, in Prejmer (Brasov), pentru care a platit 257.000 lei in 2007. In raportul CC se arata ca obiectivele de investitii nu au fost realizate "nici pana in prezent".

Vacante de lux in interes de serviciu. Una dintre destinatii: Guadalajara

Pentru tot ce inseamna conferinta sau congres international, ANCOM spune "prezent". Nu conteaza tara, nu conteaza continentul. Exemplu elocvent este Conferinta Plenipotentialilor Uniunii Internationale a a Telecomunicatiilor. Conferinta pompos denumita "a plenipotentialilor" a avut loc la Guadalajara (Mexic). Pentru un astfel de eveniment era nevoie ca de la ANCOM sa mearga 30 de personae. Costul delegatiei: 208.000 de euro, costul ridicarii unei scoli cu clase I-IV.

Tot la capitolul evenimentelor extravagante se mai poate incadra si organizarea Adunarii Generale a Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Comunicatii Electronice. Evenimentul, derulat la Bucuresti, sub organizarea ANCOM, a fost unul fastuos. Costurile: 100.000 de euro.

Pe langa deplasarile in strainatate, exotice sau nu, ANCOM accepta si sejururi interne, tot in interes de serviciu, dar numai in conditii de lux, la munte sau la mare. Se inchiriaza ATV-uri, terenuri de tenis, de fotbal, sali de darts, DJ si karaoke piscina si tot ce mai e nevoie pentru confortul unor nababi ai statului.

Depozitlele ANCOM, in crestere

Disponibilitatle banesti ale ANCOM au crescut de la an la an, ajungand, la finele lui 2011, la 429,98 milioane de lei (94 milioane de euro), de la 255, 26 milioane de lei, la finele lui 2007. ANCOM a pastrat o parte din aceste fonduri in depozite la Trezoreria Statului, la finalul anului 2011 avand depozite de peste 291 milioane de lei, iar in conturile deschise mai detinea inca 135,84 milioane de lei.

Cheltuielile totale ale ANCOM: 225 milioane lei la finalul lui 2011

Cheltuielile totale ale ANCOM au inregistrat o evolutie anuala constanta, ajungand, de la 135,77 milioane lei, in 2007, pentru sustinerea activitatii, la 225 milioane de lei, in 2011.

Pe langa cheltuielile pentru dotarea cu echipamente si sisteme tehnice specifice activitatii sale, ANCOM a realizat si o serie de cheltuieli pentru "imbunatatirea imaginii si a conditiilor de munca a salariatilor".

Astfel, ANCOM a cumparat noi sedii pentru Directiile Regionale si pentru Oficiile Judetene (16 sedii noi, plus terenurile, in perioada 2007-2011), totalul sediilor din patrimoniul autoritatii, a finalul lui 2011, ajungand la 51, cu o valoare de inventar de aproximativ 12 milioane de euro, la care se adaugau terenurile (1,5 milioane de euro).

De asemenea, autoritatea a efectuat cheltuieli semnificative de protocol si de deplasare cu ocazia participarii sau organizarii de evenimente.

"Avand in vedere cele prezentate mai sus, conducerea ANCOM nu a urmarit in unele cazuri respectarea cu prioritate a principiilor impuse institutiilor publice de prevederile legale, conform carora 'persoanele care gestioneaza fonduri publice sau patrimoniul public au obligatia sa realizeze o buna gestiune financiara prin asigurarea legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficacitatii si eficientei in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului public'", se arata in raportul CC.

Sursele de finantare ale ANCOM

ANCOM isi asigura fondurile de cheltuieli din veniturile proprii, conform reglementarilor legislative, care provin din tariful de monitorizare, din tariful de utilizare a spectrului, a resurselor de numerotatie, precum si din donatii, legate si sponsorizari si credite interne si externe, precum si din "alte venitruri".

O parte din veniturile ANCOM ar putea deveni venituri ale bugetului de stat

CC recomanda ANCOM, in urma auditului, o serie de masuri pentru imbunatatirea performantelor si remedierea deficientelor, dintre care ies in evidenta cele referitoare la veniturile proprii.

Astfel, CC recomanda ANCOM ca veniturile sa fie constituite in primul rand din tarifele de minitorizare in vederea finantarii cheltuielilor administrative, urmand ca veniturile din tarifele de utilizare a spectrului si din tarifele de utilizare a resurselor de numerotatie, precum din alte surse, sa fie in completare.

De asemenea, recomanda analizarea, din punct de vedere al oportunitatii si legalitatii, fie mentinerea caracterului de venituri proprii ale ANCOM pentru tarifele de utilizare a spectrului si de utilizare a numetrotatiei in integritatea lor, fie reglementarea acestora ca venituri ale bugetului de stat, in totalitate sau numai partial.

Majoritatea recomandarilor Curtii de Conturi au fost implementate de ANCOM

Majoritatea recomandarilor formulate in raportul final al Curtii de Conturi au fost deja implementate de autoritate, ANCOM instiintand Curtea de Conturi cu privire la stadiul de realizare a masurilor dispuse, a declarat pentru Business24 presedintele autoritatii, Marius Catalin Marinescu.

#licitatie ANCOM, #ANCOM audit, #raport audit, #cheltuieli ANCOM , #Achizitii publice