Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Verida Credit intra pe piata romaneasca a creditelor ipotecare

Verida Credit intra pe piata romaneasca a creditelor ipotecare

Verida Credit vrea sa intre pe piata romaneasca de credite ipotecare, dupa ce a fost inscrisa in registrul general al institutiilor financiare nebancare, si estimeaza o investitie de100 milioane euro pana la sfarsitul anului viitor pentru dezvoltarea afacerilor, a anuntat compania.Verida Credit acorda numai credite ipotecare si imobiliare si vrea sa devina lider pe segmentul furnizorilor independenti de credite ipotecare din Romania. Compania vrea sa ajunga la 150 de angajati pana la sfarsitul lui 2009.


Compania este controlata de ABN Amro, Old Lane (fond detinut de grupul financiar Citi) si Rubikon - firma de credite ipotecare a GE Money.


Pe termen scurt, Verida Credit vrea sa isi extinda licenta pana la sfarsitul lunii august, urmand sa functioneze ca institutie financiara nebancara (IFN) de credit ipotecar.


"Consideram ca piata ipotecara din Romania dispune de un potential foarte mare si de aceea am decis sa investim in acest segment de piata. Prin aceasta dorim sa raspundem cererii crescute pentru produsele ipotecare", a declarat directorul executiv al Verida Credit, Carmen Retegan.


Piata ipotecara romaneasca a inregistrat o rata anuala a cresterii de peste 75%, iar reprezentantii Verida Credit considera ca aceasta tendinta va continua.


Potrivit estimarilor companiei, doar 1,5% din proprietarii de imobile din Romania au contractat un imprumut ipotecar, fata de 60-90% in cazul pietelor ipotecare dezvoltate din Europa de Vest si America de Nord. Spre deosebire de alte tari est-europene, piata ipotecara din Romania, raportata la produsul intern brut (PIB), este de aproximativ 3,4%, fata de media tarilor est-europene - de 15%.


Comparativ cu pietele din Europa de Vest, diferentele sunt si mai mari, avand in vedere o pondere de 45-90% din PIB. Verida considera ca piata ipotecara din Romania va avea o evolutie favorabila extinderii in urmatorii 5-10 ani, deoarece veniturile populatiei cresc anual cu circa 20%, iar preturile imobilelor au un ritm de crestere de 15-20% pe an.


Carmen Retegan a fost director general al Domenia Credit, primul furnizor exclusiv de credite ipotecare de pe piata romaneasca.


Presedintele companiei este Dorian Klein, cu o experienta de 25 de ani in activitati bancare, inclusiv in cadrul Merrill Lynch. Pozitia de director executiv este detinuta de Georges Brua, care a ocupat pozitii de top in departamentele de administrare a riscului in cadrul companiilor GE Money si Euler-Hermes.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1475 ori