RBS vrea o "banca rea" pentru estul Europei

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 23:09
2637 citiri
RBS vrea o "banca rea" pentru estul Europei

Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de stat si cu activitati si in Romania, ar putea separa operatiunile in doua entitati, o "banca buna" si una "rea", ultima incluzand si afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma sa fie vandute, relateaza Times.

Stephen Hester, directorul executiv al RBS, ar urma sa prezinte planul in aceasta saptamana, dupa ce va anunta cele mai mari pierderi ale unei companii britanice din istorie, de pana la 28 miliarde lire sterline. RBS va reduce costurile anuale cu peste un miliard lire sterline, actiune ce ar presupune concedierea a aproximativ 20.000 de salariati, din care mai mult de jumatate din Marea Britanie, arata editia electronica a cotidianului Times. Parti mari ale diviziei de banca de investitii vor fi vandute sau inchise.

Operatiunile din Asia si cele de retail din Europa Centrala si de Est vor fi, de asemenea, vandute. Toate aceste operatiuni vor fi incluse intr-o "banca rea" in interiorul grupului, care va raporta rezultatele financiare separat. De asemenea, RBS va depune active toxice de cel putin 200 miliarde lire sterline in cadrul planului guvernamental de protectie a activelor, o schema de garantare controversata, menita sa protejeze bancile de alte pierderi.

"Banca buna" va cuprinde activitatile bancare comerciale si de retail din Marea Britanie, SUA si alte state unde RBS are o prezenta importanta. Vanzarea de active ar fi una dintre cele mai mari actiuni de acest fel si ar reduce substantial activele din bilantul RBS, cifrate in prezent la circa 1.000 miliarde lire sterline.

Grupul are peste 180.000 de angajati in intreaga lume, dintre care 100.000 in Marea Britanie. Anul trecut, banca a redus deja numarul angajatilor cu peste 12.000 persoane. Banca ar urma sa afiseze pierderi intre 7 si 8 miliarde lire sterline si deprecieri de active de pana la 20 miliarde dolari, in urma achizitiei bancii olandeze ABN Amro.

Afacerea din Romania a RBS a fost preluata tocmai de la ABN si are statut de sucursala. In 15 februarie, Times relata ca RBS si-ar putea diminua operatiunile din Romania, Slovacia si Uzbekistan, insa ar putea pastra o retea internationala de banci comerciale, in contextul unor pierderi record de aproape 30 miliarde lire sterline, ce vor declansa o noua serie de disponibilizari.

RBS ar lua in considerare vanzarea partiala a activelor preluate de la ABN Amro, cumparata in 2007 in cadrul unui consortiu format cu banca spaniola Santander si cu banca belgiana Fortis. Royal Bank of Scotland a fost nationalizata in 2008 de guvernul britanic, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari). Guvernul britanic a anuntat in octombrie ca va recapitaliza bancile RBS, HBOS si Lloyds TSB, oferind pana la 37 miliarde lire, in cadrul planului de salvare a sectorului bancar.

#rbs, # banca, # europa , #stiri Abn Amro