Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul petrolului are o evolutie tot mai oscilanta

Pretul petrolului are o evolutie tot mai oscilanta
Pretul petrolului a inceput din nou sa urce ieri, din cauza asteptarilor pesimiste ale pietei in ceea ce priveste rezervele de petrol americane. Cresterea a fost, oricum, temperata de semnalele de micsorare a cererii globale de energie, datorate uraganului Katrina si mai ales pretului si asa foarte mare al barilului de titei.Se asteapta ca raportul saptamanal din partea celui mai mare consumator de petrol al lumii sa arate o scadere importanta a rezervelor de petrol si de benzina, insa o scadere mai modesta in ceea ce priveste stocurile de produse distilate, necesare la iarna.
In prima parte a zilei de ieri, pretul barilului de petrol a crescut cu 39 de centi, pana la 63,50 dolari, la ora 8:55 GMT, dupa ce in ziua precedenta scazuse cu 23 de centi. La Londra, petrolul Brent era la ora 8:55 cu 39 de centi mai scump decat la finalul zilei precedente, ajungand la 62 de dolari. De la atingerea recordului de 70,85 de dolari pe baril, pretul petrolului a fost tras in jos cu circa 11 procente, ca urmare a scaderii cererii globale de titei, efect al pretului ridicat pe care acesta il atinsese.

A"Partea de cerere din ecuatia petrolului slabeste, Statele Unite fiind un ultim bastion al cresteriiA", se spune intr-un raport al Credit Suisse First Boston. A"Avand in vedere scaderea cererii, pretul petrolului pare a avea un motiv serios sa ajunga sub 60 de dolari pe barilA", se mai afirma in comunicat.

Pe de alta parte, posibilitatea unor intreruperi ale alimentarii cu petrol sau cu produse petroliere in perioada imediat urmatoare ar putea inclina balanta in favoarea unei continuari a cresterii preturilor.

A"Mai multe rafinarii americane sunt in continuare inchise, iar daca statisticile vor arata o scadere mai mare decat se estimeaza a stocurilor, preturile ar putea incepe sa creasca din nouA", a afirmat John Brady, de la sucursala newyorkeze a ABN AMRO.

Cea mai mare parte a rafinariilor inca inchise din Golful Mexic ar putea ramane in imposibilitatea de a prelucra petrolul timp de mai multe luni, potrivit secretarului american pentru energie, Sam Bodman. La doua saptamani dupa trecerea uraganului Katrina, 56 de procente din productia de 1,5 milioane de barili pe zi din Golful Mexic este in continuare inutilizabila, potrivit datelor guvernamentale americane.

Secretarul american pentru afaceri interne, Gale Norton, a afirmat marti ca, pana la sfarsitul lunii, 90 de procente din capacitatea totala de productie din bazinul Golfului Mexic ar trebui sa fie disponibila, insa pentru moment extractia este afectata si de lipsa capacitatii de procesare a titeiului la rafinariile din zona.

Analistii chestionati de Reuters se asteptau la o scadere cu 1,4 milioane de barili a stocurilor de petrol, datele urmand sa fie anuntate in cea de-a doua parte a zilei de ieri. Pentru stocurile de benzina, estimarile aratau o scadere cu 2,5 milioane de barili, in timp ce pentru produsele distilate, acestea aratau o scadere cu 200.000 de barili.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 746 ori