Petrolul se scumpeste cu un dolar pe zi

Sambata, 13 August 2005, ora 08:30
1031 citiri

Pretul petrolului a ajuns la cea de-a cincea zi consecutiva de crestere, depasind valoarea de 66 de dolari pe baril, pe fondul unei conjuncturi complicate.Cresterea economica sanatoasa din Statele Unite duce la marirea cererii de produse finite, iar rafinariile americane se confrunta cu probleme generate de sezonul uraganelor, capacitatea lor de productie fiind redusa drastic. Controversele provocate de reluarea programului nuclear al Iranului, cel de-al doilea mare exportator de petrol membru OPEC, duc si ele la urcarea pretului petrolului la nivel mondial.

Petrolul light sweet crude cu livrare in luna septembrie era cotat ieri de dimineata la pretul record de 66,13 $/baril, in vreme ce la Londra, barilul de petrol Brent a atins si el un record, la 65,88 $/ baril.

"Cererea de petrol depaseste stocurile, iar asta este problema cea mai importanta. Problemele rafinariilor din SUA inflameaza pretul petrolului. Cu siguranta, pe termen lung preturile vor creste", afirma John Brady, broker pe domeniul energetic la ABN AMRO New York.

Rezervele de benzina americane au scazut in ultimele saptamani, din cauza mai multor factori. Este vorba in primul rand de diverse probleme care au aparut la mai multe rafinarii, afectate serios de vremea nefavorabila. Ultima a fost inchiderea catorva unitati de productie la uriasa rafinarie Texas City, cu o capacitate de rafinare de 460.000 de barili pe zi, apartinand British Petroleum.

ConocoPhillips a fost, de asemenea, nevoita sa inchida o parte din unitatile rafinariei de 306.000 barili pe zi din Illinois, dupa o pana de curent.

Seria de intreruperi ale productiei de la rafinariile americane a intarit temerile ca rezervele de benzina ar putea sa nu fie suficiente. Acestea sunt cu patru procente mai mici decat in urma cu un an, iar din perioada de varf a cererii au mai ramas cateva saptamani.

In ceea ce priveste petrolul brut, se pare ca OPEC va trebui sa ofere in continuare cea mai mare parte a aprovizionarii la nivel mondial, in conditiile in care, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, exportatorii de petrol neafiliati cartelului nu vor reusi in acest an sa produca o cantitate de titei care sa satisfaca asteptarile.

Autor: Marius Pandele

Averea