Obligatiunile Bancii Mondiale subliniaza stabilitatea dobanzilor

Luni, 28 August 2006, ora 14:31
961 citiri

Decizia de a atasa o rata a cuponului fixa, de 6,5% pe an emisiunii de obligatiuni lansata, luni, de Banca Mondiala, reflecta speranta ca dobanzile din piata romaneasca se vor stabiliza la nivelul celor din Uniunea Europeana, a declarat Martin Bakelaar, director la ABN Amro Romania. "Toate dobanzile la emisiunile de obligatiuni de pe piata romaneasca au avut o dobanda variabila. Incercam sa stabilim o referinta pentru ceilalti emitenti, deoarece speram ca toti ceilalti investitori sa foloseasca acelasi instrument" a spus Bakelaar.

Lansarea de obligatiuni a Bancii Mondiale reprezinta un semnal important pentru investitori ca piata de capital romaneasca a atins un nivel de dezvoltare superior, a declarat Razvan Pasol, presedintele case de brokeraj care intermediaza obligatiunile, Intercapital Invest. "Sper sa vedem si persoane fizice participand la subscriere iar in continuare, sa avem parte de cat mai multe astfel de emisiuni", a afirmat Pasol.

Banca Mondiala a lansat, luni, o emisiune de obligatiuni in lei cu o maturitate de trei ani, in valoare de 525 de milioane lei, cu o dobanda fixa de 6,5%, intermediata de casa de brokeraj Intercapital Invest.

Consultantul financiar si agentul de plata al operatiunii este ABN AMRO Bank Romania, in timp ce consultantul juridic este D&B David si Baias.

Emisiunea are calificativul AAA, care denota cel mai mic grad de risc posibil, de la agentiile internationale de rating Standard&Poors si Moody's, fiind prima emisiune straina supranationala cu rating AAA in Romania. Acesta este si ratingul pe care Banca Mondiala il are de la cele doua agentii.

Obligatiunile au o valoare nominala de 1,000 lei si sunt nominative, neconvertibile, negarantate, emise in forma dematerializata si evidentiate prin inscriere in cont.

Plata dobanzii se va face semianual, iar rambursarea principalului se va face la scadenta. Obligatiunile pot fi subscrise intre 30 august si 12 septembrie, comisionul de subscriere fiind de 0,3%.

Agentia NewsIn