Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fortis a primit un ajutor de 11,2 miliarde euro din partea mai multor guverne

Fortis a primit un ajutor de 11,2 miliarde euro din partea mai multor guverne

Fortis, cel mai mare grup financiar belgian, a primit, luni, un ajutor de 11,2 miliarde euro (16,3 miliarde dolari) din partea autoritatilor belgiene, olandeze si luxemburgheze, dupa ce investitorii au devenit ingrijorati de situatia economica a bancii. Guvernul belgian va cumpara 49% din divizia bancara belgiana a Fortis, pentru 4,7 miliarde euro, in timp ce Olanda va plati 4 miliarde euro pentru un pachet similar de actiuni din divizia bancara olandeza a grupului, au anuntat, duminica, oficialii guvernului. Luxemburg va acorda un imprumut de 2,5 miliarde euro, ce reprezinta 49% din afacerile Fortis in tara respectiva.


Fortis este cel mai mare grup financiar european care este salvat de la criza financiara care a dus la colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers si la interventia presedintelui Geroge W.Bush pentru gasirea unui plan de salvare a sistemului financiar, de 700 miliarde dolari.


Actiunile Fortis s-au depreciat, saptamana trecuta, cu 35%, la bursa din Bruxelles, pe fondul ingrijorarii legate de neputinta grupului de a-si reface capitalul in urma deprecierilor de active si a preluarii unor divizii ale grupului ABN Amro Holding NV.


"Trebuie sa redam investitorilor increderea in Fortis", a declarat Corne van Zeijl, manager al SNS Asset Management din Olanda, companie ce controleaza aproximativ 1,1 miliarde dolari si detine actiuni ale grupului Fortis.


Reprezentantii Fortis planuiesc sa vanda participatia detinuta in divizia bancara a ABN Amro destinata populatiei, desi nu fost identificati potentialii cumparatori. Fortis s-a alaturat, anul trecut, Royal Bank of Scotland Group Plc si bancii spaniole Santander SA pentru achizitionarea grupului ABN Amro, pentru 72 miliarde euro, chiar la inceputul crizei ipotecare "subprime" de pe piata imobiliara americana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1621 ori