Criza ar putea aduce noi jucatori pe piata bancara a Europei emergente

Luni, 29 Iunie 2009, ora 16:01
1465 citiri
Criza ar putea aduce noi jucatori pe piata bancara a Europei emergente

Piata bancara a Europei emergente oferta oportunitati unor mari jucatori precum Deutsche Bank, Santander si HSBC sa preia active detinute in regiune de catre rivali occidentali afectati de criza creditelor, reiese dintr-o analiza Reuters, precizeaza NewsIn.

Procesul de consolidare s-a sistat incepand cu anul 2007, cand a luat sfarsit un deceniu de achizitii si privatizari, insa o noua oportunitate a aparut pentru investitori, intr-o perioada in care bancile occidentale prezente in regiune isi "curata" bilanturile contabile si se concentreaza pe pietele interne.

"Exista mai multe banci scoase la vanzare, cel putin pe plan informal", a declarat Debora Revoltella, sefa diviziei de analiza strategica a bancii UniCredit, cea mai mare banca activa in Europa emergenta, din punct de vedere al activelor.

"Mai multe banci nu au intrat pe aceasta piata pentru ca nu au facut-o la momentul potrivit. Aici vorbim de Deutsche Bank si mai multe banci spaniole", a adaugat aceasta.

Anumite nume mari care nu au reusit sa intre in regiune au renuntat la tranzactii care depaseau de doua sau trei ori valoarea de piata a "tintelor", insa aceste banci ar putea gasi oportunitati intr-o perioada in care multi actori bancari sunt grav afectati de datorii.

"In trei ani, panorama bancara va fi total diferita", a declarat Cristina Marzea, analist pe Europa emergenta la Merrill Lynch.

"Cine are bani acum va gasi multe oportunitati, la preturi bune", a adaugat aceasta.

Bancile occidentale controleaza cele mai importante grupuri bancare din spatiul ex-comunist, in afara de Rusia si Ungaria, aceasta din urma creand singurul creditor activ in regiune, OTP.

UniCredit si grupurile austrice Raiffeisen International si Erste Group Bank ocupa primele locuri in clasamentul creditorilor din regiune, urmati indeaproape de grupul francez Societe Generale si de cel belgian KBC.

Bancherii de investitii si analistii ce monitorizeaza regiunea sunt de parere ca bancile ce ar putea decida sa vanda din detinerile din Europa emergenta sunt impartite in trei categorii. Cele mai multe sunt cele care ar putea fi fortate de catre Uniunea Europeana sa isi reduca afacerile pentru a putea primi ajutor de la stat.

O astfel de decizie s-ar putea aplica bancii germane BayernLB, ce detine a patra banca din Ungaria, MKB, si prin divizia sa austriaca, Hypo Group Alpe Adria, o serie de mari banci din fosta Iugoslavie.

Un alt grup de posibili actori dispusi sa vanda este reprezentat de bancile care doresc sa isi curete bilanturile contabile si sa isi indrepte atentia catre pietele interne.

"Oricine are probleme va trebui sa isi reanalizeze strategia in aceasta piata", a declarat un bancher de investitii, care a preferat sa ramana anonim.

"Fara retea, fara management, o astfel de afacere nu reprezinta decat o pierdere de timp, fara a ajunge la un rezultat", a adaugat acesta.

In aceasta categorie intra mica afacere romaneasca a Royal Bank of Scotland, ce a preluat activele ABN Amro din regiune, divizia poloneza a Citigroup, Bank Handlowy, Bank Zachodni WBK detinuta de Allied Irish Bank si BRE Bank a Commerzbank.

Bancile poloneze mentionare au o capitalizare intre 5 si 6,5 miliarde euro.

A treia categorie o reprezinta micile banci regonale, precum Banca Transilvania, cu o capitalizare de 400 milioane euro, unde presiunea asupra proprietarilor de a majora capitalul accelereaza posibilitatea unei vanzari.

In ciuda publicitatii negative ce afecteaza momentan regiunea - privind contractia economica si riscurile de stabilitate economica pe fondul activitatii de creditare - exista un potential ridicat de crestere pe termen lung, scrie Reuters.

Costurile reduse si prezenta lucratorilor calificati va duce la o crestere a exporturilor din regiune catre Europa occidentala, atunci cand aceasta din urma va iesi din recesiune.

Analistii au observat absenta aproape totala a Deutsche Bank din regiune, exceptie facand anumite afaceri in Rusia, iar cel mai mare creditor german analizeaza oportunitati pe piata, conform unor surse bancare.

Acelasi lucru poate fi spus si despre grupurile spaniole Banco Santander si HSBC, ce beneficiaza de o experienta extinsa pe alte piete emergente.

Dintre bancile prezente deja in regiune si care beneficiaza de o pozitie financiara puternica, precum Intesa Sanpaolo si Societe Generale, sau care au realizat de curand majorari de capital, precum National Bank of Greece sau PKO BP, ar putea folosi aceasta oportunitate pentru a-si extinde detinerile, reiese din analiza Reuters.

#criza, #bancar, #jucatori, #consolidare, #active, #credite , #stiri Abn Amro