Cresterea economica a Romaniei, o crestere bolnava

Marti, 12 Septembrie 2006, ora 02:13
1179 citiri

Cresterea produsului intern brut depasesete estimarile initiale si potentialul economiei romanesti, si are ca suport creditul neguvernamental, afirma analistii economici. Un astfel de avans economic, bazat pe consum si nu pe productivitate, este unul de tip nesustenabil la acest nivel.Previziunile oracolelor de la palatele Cotroceni si Victoria par a se adeveri. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu afirmasera la unison, dupa ce au tras cu ochiul in notitele Comisiei nationale de Prognoza si respectiv Institutului National pentru statistica, faptul ca economia ar putea creste cu 7% in acest an. Cifrele obtinute in perioada ianuarie-august dau curaj. In primul semestru, PIB a crescut cu 7,4% in termeni reali, fata de 4,9% in primele sase luni din 2005, stimulat de cresterea activitatii in constructii , servicii si partial in industrie.

Din nefericire cresterea economica este mult prea expusa pe cresterea consumului. Aceasta nu poate fi satisfacuta de oferta interna, ceea ce degenereaza intr-un urcus accentuat al impotrului, generand in continuare un deficit comercial incontrolabil. Nu trebuie sa mai spunem faptul ca, o presiune mare a cererii spoate conduce si la aprinderea inflatiei, atat de inghesuita in statistici din ce in ce mai greu credibile.

"Este o crestere peste asteptari, sustinuta in egala masura atat de dinamica consumului, cat si de cea a investitiilor. Pe de alta parte, cresterile sectoarelor economice de 7-8%, in medie, chiar daca spectaculoase, sugereaza ca ritmul de crestere a cererii agregate este prea accelerat pentru a putea fi satisfacut de oferta economiei nationale", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania.

Din acest motiv, un astfel de ritm nu poate fi considerat sustenabil, atat timp cat induce o crestere a deficitului extern, a continuat Craciun. Si Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata, apreciaza ca avansul PIB este mare, peste asteptari, si nesustenabil la acest nivel. El a afirmat ca este surprinzator si inexplicabil, din punct de vedere statistic, ca aceasta rata mare de crestere nu a provocat pusee inflationiste.

Aparitia presiunilor inflationiste este adusa in discutie si de catre analistul ABN AMRO. "Cred ca ritmul de crestere a economiei, precum si cel al creditarii ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru BNR. Ramane inca de vazut daca avansul PIB nu va provoca pusee inflationiste. Deocamdata, stim ca inflatia CORE 2 (care nu include influenta preturilor administrate si a celor sezoniere) si-a oprit scaderea si ca principalii contributori la scaderea inflatiei generale au fost preturile sezoniere si intarzierea cresterii unor preturi la utilitati", spus Craciun.

Analistul-sef al ING Bank, Florin Catu, subliniaza ca ascensiunea PIB a fost ajutata de revirimentul industriei, dar arata in acelasi timp un nivel peste potential. "Chiar daca nu s-a reflectat in indicele preturilor de consum, a afectat balanta externa si se regaseste in evolutia mai accentuata a preturilor altor active, cum sunt cele imobiliare", a explicat Catu. Referindu-se la ritmul de crestere economica in semestrul al doilea al anului, analistii estimeaza o evolutie similara cu cea din primele sase luni ale anului, avansul PIB pentru tot anul 2006 urmand sa se apropie de 7%, fara sa depaseasca insa acest nivel.

"Indicatori precum productia industriala sau vanzarile cu amanuntul sugereaza ca este posibil ca si in semestrul doi sa vedem ritmuri de crestere apropiate de cele din primul semestru", considera Radu Craciun. Florin Catu estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%-7%, ritm prognozat si de ceilalti analisti.

Autoritatile au prognozat, initial, pentru intregul an o crestere economica de 6%, fata de 4,1% anul trecut. Comisia Nationala de Prognoza a anuntat insa, recent, ca estimarea ar putea fi revizuita la 6,7%, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru. Totodata, dupa rezultatul din august, analistii considera minime sansele ca Banca Nationala a Romaniei sa decida o noua majorare a dobanzii de politica monetara, atat in urmatoarea sedinta a consiliului de administratie, cat si pana la sfarsitul anului.

Institutul National de Statistica a anuntat, luni, o scadere a indicelui preturilor de consum pentru luna august, evolutie in premiera pe piata romaneasca dupa 1989. In conditiile deflatiei de 0,07% din august, inflatia anualizata a coborat la 6,02%, iar cresterea cumulata de la inceputul anului a fost de 2,71%. "August 2006 a devenit prima luna de dezinflatie, astfel ca pe termen scurt exista sanse ca inflatia sa intre in banda de 4-6% pentru 2006", a afirmat analistul-sef al ING Bank Romania, Florin Catu.

Incadrarea inflatiei aproape de pragul de sus al intervalului tintit de BNR este acceptata si de analistul-sef al ABN AMRO Bank Romania, Radu Craciun. In opinia lui Carciun, rezultatul favorabil din august a fost posibil in conditiile amanarii ajustarilor de preturi administrate. "Riscurile raman pentru termen mediu si lung, mai ales ca inflatia CORE (excluzand preturile volatile si pe cele administrate - n.r.) a crescut in luna august cu 0,19%, aratand ca scaderea din august are un element foarte mare de sezonalitate si este ajutata de amanarea liberalizarii preturilor la energie", a spus, la randul sau, Florin Catu.

Inainte de publicarea rezultatelor din august, cei doi analisti anticipau o rata a inflatiei la sfarsit de an de 6,4 - 6,5%. In acelasi timp, trezorierul-sef al Bancii Comerciale Romane, Adrian Parvulescu, isi mentine prognoza privind incadrarea inflatiei decembrie 2006/decembrie 2005 in intervalul 5,5 - 5,9%, rata lunara din august fiind sub estimarea lui initiala. El crede ca dinamica preturilor nu poate fi mai mica de 5,5% din cauza chelutielilor bugetare mai mari programate pentru sfarsitul acestui an.

O prognoza mai optimista are analistul Raiffeisen Bank Ionut Dumitru, care incadreaza inflatia la sfarsit de an in intervalul 5 - 5,5%. Analistii exclud varianta unei majorari a dobanzii in urmatoarea sedinta a consiliului de administratie a BNR, dar si posibiltatea reducerii ratei de interventie in acest an. Cea mai recenta prognoza a BNR indica o inflatie la sfarsit de an de 6,1%, usor peste intervalul tintit, de 6%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, in urma cu aproape o luna, ca exista sanse mari ca rata inflatiei sa se incadreze in tinta de 5% plus/minus un punct.

Citigroup ramane pe pozitie: inflatie 7% in 2006!

Diminuarea inflatiei din august pana la 6,02% pe an de la nivelul de 6,21% cat era in iulie raportat la perioada similara a anului trecut nu a influentat prognoza Citigroup cu privire la inflatia din Romania, desi rezultatul a fost peste asteptarile grupului, a anuntat, luni, Citigrup intr-un raport.

Citigroup nu si-a modificat previziunea pe termen scurt pentru inflatie, si si-a argumentat pozitia prin faptul ca nivelul prognozat de grup, anterior, a fost foarte aproape de rezultatele oficiale. Astfel, grupul financiar se asteapta ca inflatia sa atinga 6% la sfarsitul anului viitor, in conditiile in care BNR tinteste o inflatie de 4% pentru aceeasi perioada, iar pentru sfarsitul lui 2008, Citigroup previzioneaza o crestere a preturilor cu si 4,5% fata de tinta de 3,8% propusa de banca centrala.

"Cresterea cererii de consum si stimularea fiscala raman principalele riscuri in derularea unui proces dezinflationist eficient in Romania, in vreme ce angajamentul ferm al bancii centrale in lupta impotriva inflatiei se desfasoara in favoarea unei inflatii in scadere", arata raportul Citigroup.

Grupului financiar prevede ca inflatia va depasi tinta bancii centrale in urmatorii doi ani, asa ca se asteapta la inrautatirea politicilor monetare in urmatoarele luni. "Ne asteptam ca banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara cu cate 0,25 puncte procentuale la sedinta din noiembrie si la cea din decembrie, si e posibil sa o creasca si ulterior, la inceputul lui 2007, in functie de evolutia inflatiei", mai arata raportul grupului.

Bloombiz

si

NewsIn